HOW I ENDED THIS SUMMER (2010,RUS) - 6,5/10

 
S više od 17 milijuna kvadratnih kilometara Rusija je daleko najveća zemlja na planetu, a tu su činjenicu tamošnji filmaši oduvijek znali dobro iskorištavati. Mogli smo se tako nagledati filmova smještenih u kavkaske planine, u pustoši Sibira, u tajge, tundre, a ruski je filmaš Aleksej Popogrebskij ovu je dramu originalnog naziva "Kak ya provel etim letom" smjestio u možda i najnepristupačniji i za život najgori predio svoje zemlje, polarnu stanicu na izoliranom otoku u Arktičkom oceanu. Ondje veći dio godine provodi iskusni meteorolog Sergej, a u ispomoć mu je stigao i Pavel, svježe diplomirani mu kolega. Meteorološka stanica na kojoj su oni smješteni potpuno je izolirana od civilizacije, a ovom je dvojcu zadaća svako malo očitavati atmosferske prilike ili što već meteorolozi rade i slati rezultate u središnji ured dok je najbliži čovjek od njih udaljen valjda tisućama kilometara. Naravno da kad su dva čovjeka osuđeni jedan na drugoga da i odnosi među njima obično nakon nekog vremena znaju biti nategnuti, a Sergej je pomalo i zavidan Pavelu što će ovaj ubrzo otići odande, dok je njemu život u izolaciji sudbina. Situacija među njima se dodatno zakomplicira kad Pavel primi važnu poruku, koju odluči prešutjeti Sergeju, a nakon toga strah, laži i sumnje počinju potpuno trovati i uništavati odnose među njima i pretvarati ih u neprijatelje.
 
Odmah nakon premijere ovog filma na festivalu u Berlinu, gdje je "Kako sam proveo ovo ljeto" bio u konkurenciji za Zlatnog medvjede, mnogi kritičari su odnos između dva glavna lika prepoznali kao alegoriju o modernoj Rusiji. Tako Sergej predstavlja staru i pomalo arhaičnu Rusiju, koja se striktno drži propisa i pravila te već godinama sve što radi, radi po dobro uhodanoj matrici. Pavel je pak mlad i razigran, voli zaobilaziti pravila i svježih je i modernih znanja koja bi čak i pokušao primijeniti, no kad to i pokuša, samo dobije po prstima. Upravo na dinamici ova dva lika, koji su i jedini u filmu, Popogrebskij i zasniva cijeli film, a da je u tome uspio najbolje svjedoče i nagrade koje su Grigorij Dobrigin i Sergej Puskepalis dobili za likove Pavela i Sergeja. Podijelili su dečki tako u Berlinu Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu ulogu. Djeluju pomalo njih dvojica kao posljednji preživjeli u nekakvom postapokaliptičnom svijetu, a Popogrebskij je hvaljen jer je uspio isporučiti parabolu pomalo u stilu Tarkovskog u kojoj je spojio dramu o strahu od nuklearne kataklizme s psihološkim trilerom.
 
Ta opasnost od nuklearne sile najbolje se ogleda u činjenici da oni struju dobivaju putem gotovo pa primitivnog termoelektričnog generatora još iz sovjetskog doba, uređaja koji toplinu konvertira direktno u električnu energiju koristeći radioaktivne izotope. U jednom trenutku Pavel se u bunilu pokušava ugrijati upravo na taj uređaj te se pomalo nesvjesno izlaže radijaciji, a sličnu sudbinu pripremio je i za svog kolegu. Snimanje ovog filma vrlo vjerojatno nije bilo nimalo ugodno jer je cijela ekipa nekoliko mjeseci morala provesti na krajnjem sjeveroistoku Rusije, u polarnoj stanici Valkarkaj na samom vrhu pokrajine Čukotka. Ta je polarna stanica stavljena u funkciju još 1932. godine, a uz nagrade u Berlinu, ovaj je film osvojio još petnaestak nagrada na raznim festivalima te u izborima za film godine u domovini. "Kako sam proveo ovo ljeto" izabran je i za najbolji film u Rusiji 2010. godine, a uz redatelja i glumce priznanja je dobio i direktor fotografije Pavel Kostomarov, i sam redatelj, ali dokumentarnih filmova. Užasne polarne uvjete na ovoj izoliranoj stanici on je uspio savršeno prikazati, a imamo tu stvarno bezbroj prizora okrutne divljine od kojih zastaje dah. 
 

Primjedbe