LAYLA M. (2016,NIZ) - 8/10


Koliko mi je poznato Nizozemska je specifična od ostatka europskih zemalja po integraciji imigranata iz cijelog svijeta. Relativno nedavno sam imao priliku gledati jedan dokumentarac o tamošnjem obrazovnom sustavu, gdje djeca obitelji koje sa svih krajeva svijeta stižu u tu zemlju, odmah imaju obvezu krenuti u školu. Nakon kraćeg vremena kojeg provedu u učenju nizozemskog jezika, odmah ih ubacuju u razrede s malim Nizozemčićima kako bi se što bolje uklopili u društvo. I ako se dobro sjećam, za razliku od ostalih zapadnoeuropskih zemalja koje također imaju velik priljev imigracije poput Francuske, Njemačke, Belgije i Velike Britanije, u Nizozemskoj terorističkih napada nismo imali (možda s tim veze imaju i one vesele cigarete koje su ondje već odavno dozvoljene, tko će li ga znati). Princip integracije umjesto getoizacije očito daje rezultate, no daleko od toga da i u Nizozemskoj nema baš niti jednog imigranta iz arapskih i afričkih zemalja koji su radikalizirani.

Jedna od takvih je i glavna junakinja ovog filma, srednjoškolka podrijetlom iz Maroka po imenu Layla. Ona je u Amsterdamu i rođena, njena kompletna obitelj ondje se integrirala i živi zapadnjačkim načinom života, a iako bi čovjek pomislio da je Nizozemska zemlja u kojoj bi ova djevojka mogla ispuniti sve svoje potencijale, ona osjeća neku vrstu zadovoljstva. Cijela njena obitelj je religiozna, no Layla odskače. Dok se svi oni i odjevaju kao zapadnjaci u traperice i kratke majice, Layla najviše voli nositi hidžab i burku te postaje sve zainteresiranija za probleme arapskog svijeta i misli da se cijeli svijet urotio protiv njih. Okuplja se tako oko svojih starijih istomišljenika, a ima tu i onih nešto starijih koji vrbuju mlade i nadobudne za izazivanje problema, čak i za priključivanje jedinicama tzv. Islamske države na području Sirije i Iraka. Dolazi Layla u sukobe s obitelji koja na njemu radikalnu transformaciju ne gleda blagonaklono, a ova djevojka odlazi čak tako daleko da odlučuje napustiti školu i udati se za također radikaliziranog mladića arapskog podrijetla iz Belgije, kojem je san kao mučenik umrijeti za Islam u borbi protiv "nevjernika".

Već na prvi pogled svima je valjda jasno da je ovaj relativno novi nizozemski film prilično aktualan i da se bavi iznimno osjetljivom problematikom. Pitanje koje ovim filmom postavlja autorica, ugledna nizozemska filmašica Mijke de Jong, glasi - što tjera mlade ljude arapskog porijekla sa zapada da se radikaliziraju i unište si živote sa suludim idejama koje im netko sipa u glavu. Nadam se da se nitko neće uvrijediti, no odavno je postalo jasno da religija nije sredstvo koje spaja ljude, već je postalo iznimno opasno sredstvo koje može poslužiti i kao izvrstan način manipulacije za razdvajanje ljudi. Posebno onih mladih i posebno onih koji se osjećaju izgubljeno i koji zapravo uopće i ne znaju tko su. Tako je Layla svjesna da ona nikada neće biti Nizozemka, no svjesna je i da sa zemljom svojih roditelja i nema previše veze, osim neke tradicijske i ona ne zna s kojim bi se identitetom identificirala. U takvim situacijama na scenu najlakše stupaju oni koji ljudima, posebno mladima i tinejdžerima, koje pucaju hormoni i lako su povodljivi, pune glavu s glupostima, a ovi nisu svjesni da si na taj način mogu upropastiti živote i obilježiti se za sva vremena.

Tako i Layla zna da jednog dana ukoliko ode u Siriju da za nju povratka u Europu nema jer će biti obilježena kao teroristica, no ona svoj mladenački bunt i nezadovoljstvo odluči kanalizirati u potpuno pogrešnom smjeru. Za "Laylu M." rekao bih da je iznimno zanimljiv i realan film, a unatoč tome što je riječ o fikciji, ovo je, nažalost, priča koja se posljednjih godina bezbroj puta dogodila na zapadu Europe. Koliko je mladih koji Arabiju vjerojatno u životu nije vidjelo te su zapravo bili pravi zapadnjaci, ali su potpali pod utjecaj propagandne mašinerije raznih fundamentalista, završili u Iraku ili Siriji te se borili za luđake koji s religijom zapravo i nemaju nikakve veze? I koliko ih je tek kad su stigli ondje shvatilo što su napravili i kako su stravično bili izmanipulirani i da se sa svojim životima mogu pozdraviti? Bio je ovaj film i nizozemski kandidat za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, no nije ušao u krug kandidata, no svejedno je riječ o jako dobrom i uznemirujućem filmu. Prikazan je i ovaj film na brojnim uglednim festivalima diljem svijetu, a Nora El Kassour koja je odglumila Laylu dobila je i nagradu za najbolju glumicu na nizozemskom filmskom festivalu. Upravo je uvjerljiva i autentična gluma jedna od najvećih kvaliteta ovog iznimno aktualnog i otkrivajućeg filma.

Primjedbe