PRISONER OF THE MOUNTAINS (1996,RUS) - 8/10

 
Raspad Sovjetskog saveza popraćen je brojnim sukobima u mnogim zemljama nastalim na ruševinana nekadašnje socijalističke megadržave. Tijekom 90-ih godina prilično nestabilna situacija bila je i u samoj Rusiji, koja je tek nakon krvavog rata uspjela sprječiti otcjepljenje kavkaske pokrajine Čečenije. Upravo su kavkaska područja na kojima obitava mahom stanovništvo islamske vjeroispovjesti bila i najnestabilnija, a još uvijek u brojnim krajevima Rusije postoje dijelovi zemlje koje kontroliraju razne lokalne milicije i pobunjeničke snage. Ovaj film ruskog filmaša Sergeja Bodrova specifičan je jer je sniman za vrijeme dok je Prvi čečenski rat još bio u tijeku, a priču o dva ruska vojnika koji bivaju zarobljeni od strane lokalaca negdje na Kavkazu snimao je u obližnjem Dagestanu, također dosta nestabilnom području. Da situacija bude nevjerojatnija, film je sniman na području ni 30 kilometara udaljenih od mjesta gdje su se u tom trenutku vodile borbe, a lokalni gerilci bili su zaposleni kao zaštitari na snimanju te su čak i iskorišteni u nekoliko scena.
 
Film kreće kad još praktički golobradi Vanja stiže u vojsku i kreće na prvi zadatak sa svojom jedinicom, a već njega i njegovu četu u zasjedi dočekaju pobunjenici iz čečenskih planina. Cijeli njegov odred u napadu je ubijen, a živu glavu uspjeli su izvući samo on i iskusni narednik Saša, prilično cinični veteran Afganistanskog rata. Čovjek koji ih je zarobio naziva se Abdul Murat i njegov je plan mijenjati ova dva zarobljenika za svog sina, koji je nešto ranije zarobljen od strane ruske vojske. No, planovi razmjene ne idu tako glatko kako je on zamislio, a kako vrijeme prolazi karakterne razlike između mladog i neiskvarenog naivca Vanje te okorjelog cinika Saše sve više dolaze na vidjelo. Dok Vanja vjeruje ljudima koji su ga zarobili i uvjeren je da će ih oni kad-tad pustiti i da će izvući živu glavu pa s njima počinje uspostavljati čak i prijateljski odnos, Saša sve što radi, radi to potpuno proračunato kako bi uspio pobjeći iz zatočeništva. Te njihove razlike u karakteru na koncu će odrediti i njihove sudbine, a zanimljivo je kako je osnovna ideja za ovaj film nastala po noveli slavnog Laja Tolstoja "Kavkaški zatočenik" smještenoj stotinjak godina u prošlost u odnosu na vrijeme u kojem se odvija radnja ovog filma.
 
Može se slobodno reći da je bio ovo i najuspješniji film u karijeri Sergeja Bodrova, čovjeka koji se u posljednjih desetak godina profilirao kao možda i najuspješniji kreator ruskih blockbustera kao što su "Mongol" i "Sedmi sin". Bio je to film koji je u orbitu pogurnuo i njegovog sina, kojeg je tatko nazvao po samom sebi. Sergej Bodrov mlađi nakon "Prisoner of the Mountains" se proslavio glavnom ulogom u još jednom izvrsnom filmu, "Bratu" legendarnog ruskog art-house redatelja Alekseja Balabanova. "Brat" je i danas jedan od onih filmova koji uživa kultni status, no sa samo 30 godina Bodrov mlađi smrtno je stradao upravo na Kavkazu. Planirao je čovjek i režirati svoj prvijenac kad je njega i ostatak ekipe poklopila lavina te na taj način prekinula jednu možebitno perspektivnu filmsku karijeru i ugasila nekoliko mladih života. Bodrovljev partner u "Zatvoreniku planine", Oleg Menšikov, već i ranije je bio prilična filmska zvijezda u Rusiji te se proslavio ulogom u klasiku Nikite Mihalkova "Burnt by the Sun". Obojica su svoj zadatak odradili izvrsno i obojica briljiraju u ulogama dvaju potpuno različitih ljudi, a zanimljivo je da se u većini uloga čečenskih pobunjenika pojavljuju naturščici, odnosno autentični ljudi s tog područja.
 
I ovo je jedan od onih filmova koji imaju misiju pokazati sav besmisao ratova, a bio je "Kavkazskiy plennik", kako se naziva film u originalu, i nominiran za Oscara, kao i za Zlatni globus. Bodrov je sa suradnicima Arifom Alijevim i Borisom Gilleru dobio europskog Oscara za najbolji scenarij, a slavio je i na uglednom festivalu u češkim Karlovim Varyma. Pokupio je ovaj film i sve najvažnije nagrade u izboru za ruski film godine, od one za najbolji film, režiju i scenarij, dok su Bodrov Jr. i Menšikov podijelili nagradu za najboljeg glumca.
 

Primjedbe