RED SPARROW (2018,SAD) - 7,5/10

 
Ovaj pomalo staromodni, gotovo pa "lekareovski" špijunski triler ugodno me iznenadio i ispao je čak i bolji nego što sam u startu pretpostavljao. Posebno me impresioniralo što je ova moderna priča smještena u današnjicu stilski ispričana na način kao da se odvija za vrijeme kasnog hladnog rata, odnosno 80-ih godina prošlog stoljeća. Tek zbog upotrebe modernih tehnologija shvaćamo da se radnja odvija sada, a mora se priznati da je scenarist po imenu Justin Haythe (Lone Ranger, Cure for Welness, Revolutionary Road) na traženje redatelja Francisa Lawrencea (Ige gladi, ali i zanimljivi visokoestetizirani SF s početka stoljeća Constantine) odradio sasvim solidan posao po tom pitanju. Inače, film je snimljen po špijunskom romanu Jasona Matthewsa pisanog u stilu legendarnog Johna Le Carrea.
 
Polazna točka filma su "vrapčići" ili bolje rečeno "vrapčice", djevojke koje su se u Sovjetskom Savezu trenirale za špijunažu kako bi svojim dražima izvlačile povjerljive podatke. U školu za vrapce završi i naša glavna junakinja, talentirana balerina i prvakinja Boljšoj teatra Dominika (opet jako dobra Jennifer Lawrence). Nakon što tijekom jedne predstave doživi težak prijelom noge i karijera joj ode kvragu, njezin ujak, koji je visokorangiran u ruskoj obavještajnoj službi, ucijeni je da se upiše u školu za vrapčiće. Nakon školovanja koje više izgleda kao tortura, a ne nastava, Dominika (zar nije to više poljsko ili češko ime, a ne rusko?) je spremna za zadatke koji se stavljaju pred nju. Poslana je na misiju u Budimpeštu, gdje svim svojim sposobnostima i vještinama koje je naučila u školi mora obraditi agenta CIA-e, no vrlo brzo se ispostavi da na obje strane postaju "krtice" koje jedni drugima odaju informacije.
 
Zanimljivo je kako se u knjizi pojavljuje i sam Putin, kojeg je Lawrence odlučio izbaciti iz filma, a Jennifer Lawrence ovdje vidimo u prilično slobodnijim i razgolićenijim scenama no što smo imali priliku vidjeti do sada. Ipak je ona špijunka koja svojim tijelom i seksom izvlači informacije od suprotstavljenih strana, a kako bi što uvjerljivije utjelovila balerinu nekoliko mjeseci trenirala je balet. Uz Lawrence pojavljuje se ovdje još niz poznatih glumaca. Od Joela Edgertona kao američkog tajnog agenta stacioniranog u Moskvi, inače odličnog Belgijanca Matthiasa Schoenaertsa, čiji je lik ipak potpuno klišeiziran, pa do veterana kao što su Jeremy Irons i Charlotte Rampling, čije su uloge nažalost svedene na gotovo pa sramotne epizode i pojavljuju se tek na nekoliko minuta.
 
Ugodno me i iznenadilo što ovo još nije jedan od onih modernih akcijskih filmova u kojima sve trešti, leti i zveči, već je prava špijunsko - trilerska priča, a naša junakinja pomalo podsjeća na žensku verziju Jamesa Bonda. Ide tako Dominika uokolo svijetom i potrebne informacije izvlači seksom, a jedina joj je boljka što umjesto protresenog, a ne miješanog martinija pije votku. Unatoč tome što klasične blockbusterske akcije ovdje ima samo u tragovima, daleko od toga da "Crveni vrabac" nije uzbudljiv film. Iako i nisam fan filmova koji traju dulje od dva sata (osim ako nisu "Kum", "Dobar, zao, loš" ili "Barry Lyndon"), ovdje kao da se i ne osjeti da traje čak 140 minuta. Uzbudljivo, odmjereno djelo koje je dobro prošlo i na kino blagajnama te je na uloženih 70 milijuna dolara zaradilo dvostruko više. 
 

Primjedbe

Objavi komentar