SCARRED HEARTS / INIMI CICATRIZATE (2016,RUM) - 6,5/10



Rumunjskog filmaša imena Radu Jude mogli smo upoznati preko izvrsne pustolovne crne komedije "Aferim!" koju je smjestio u prvu polovicu 19. stoljeća za vrijeme dok je njegova zemlja bila pod turskom okupacijom. I sada nam Jude donosi jednu crticu iz rumunjske povijesti, ovaj puta smještenu u kasne tridesete godine prošlog stoljeća i u razdoblje uoči II svjetskog rata. Ovaj je film Jude napisao po možda i najpoznatijem djelu rumunjskog pisca židovskog porijekla Maxa Blechera, koji je preminuo 1938. godine u 28. godini života. "Inimi cicatrizate" kako se ovaj film, baš kao i knjiga, nazivaju u originalu, prilično je neobičan, A Jude je njime potvrdio da je specifičan autor istančanog stila s jakim osjećajem za vizualno i detalje.

Tako se ovaj film od početka pa do kraja sastoji od dugih statičnih kadrova, a između pojedinih scena u filmu ubačeni su kratki tekstovi s razmišljanjima i osjećajima glavnog junaka, zapravo samog Blechera, čija je knjiga, pa tako i film prilično autobiografski. Tako je i on, baš kao i naslovni junak ovog filma, mladić u ranim dvadesetim godinama po imenu Emanuel židovskog porijekla, boležljiv i završava u sanatoriju. Emanuel u sanatoriju na obali Crnog mora završava zbog tuberkuloze kostiju, gnojnih čireva i raznih drugih boleština. Medicina k'o medicina tog doba, mladiću baš i nije od prevelike pomoći pa ga od vrata pa sve do struka poslije bolne operacije liječnici (predvođeni primarijusom kojeg je odglumio Serban Pavlu, njuška dobro poznata svima koji su gledali odličnu seriju "Sjenke") bace u gips. No, 20-godišnjak kao 20-godišnjak, jasno da mu je samo jedna stvar na pameti pa se on tako zaljubi u desetak godina stariju djevojku, a ni druge pacijentice nisu mu mrske. I tako u ovom prilično poetičnom filmu pratimo borbu za život i ljubav ovog mladog čovjeka koji se bori za život dok ga tijelo sve više izdaje i bolest se vraća. No, koliko mu tijelo otkazuje poslušnost, toliko Emanuelov mozak radi te on odašilje neviđeni optimizam koji utječe i na sve ostale pacijente u ovoj bolnici u razdoblju pred sam početak rata.

Za razliku od "Aferima!", koji je bio iznimno zabavan i duhovit film, sa "Scarred Hearts" Jude se prebacuje na puno teže boje i donosi više gorku, nego slatku priču o posljednjim godinama života mlade osobe, koja je zapravo slavni rumunjski pisac. Za razliku od "Aferima!", koji je gotovo u cijelosti snimljen vani, ovaj je film praktički čitav snimljen u interijerima, ponajviše u samom sanatoriju. I ovaj je film snimljen u nekakvom naturalističkom stilu i doista sve to djeluje potpuno autentično i uvjerljivo, a ističe se i po doista perfektnoj fotografiji. Zato i ne čudi što je Judeov vjerni suradnik po pitanju fotografije, Marius Panduru, dobio nagradu na izboru za najbolji rumunjski film godine, a dobio je ovaj film i razne nagrade po brojnim uglednim festivalima. Bio je i u konkurenciji za "Srce Sarajeva" na festivalu u Sarajevu, a baš kao i u "Aferimu!", Jude i ovaj puta donosi prilično ciničnu sliku društva. I ovo je jedan od onih filmova u kojima se puno razgovara i u kojem su dijalozi na trenutke stvarno duhoviti, pametni i duboki pa unatoč tome što film traje gotovo 2 sata i 20 minuta ni u jednom trenutku ne može se reći da je dosadan ili naporan.
 

Primjedbe