STEEL RAIN (2017,KOR) - 8/10

 

Činjenicu da su Sjeverna i Južna Koreja već šest desetljeća na rubu rata tamošnji su filmaši uvijek znali vješto koristiti i pretvarati u zanimljive i dobre filmove. Posljednji primjer tome je upravo "Čelična kiša", uzbudljivi i iznenađujuće dobri akcijsko - politički triler, koji pokazuje da dobar akcijski film ne mora nužno biti i potpuno bedast. Nemamo, srećom ovdje, tipove koji iz aviona uskaču u dimnjake, tipove koji koriste krokodile kao hladno oružje ili tipove koji se na skijama voze po dinosaurusu ili što već nismo mogli vidjeti u američkim akcijskim filmovima. Jasno da je i ovaj akcijski film pomalo naivan jer realno gledajući i ne postoji akcijski film koji barem mrvicu nije naivan. I meni ta minimalna naivnost zaista ne smeta jer nešto takvo i očekujem u "akcićima". No, ono što me silno uznemiri i natjera da pod hitno ugasim film su karikaturalne i imbecilne scene kao ove nekoliko redova iznad. Srećom pa toga ovdje nema, već imamo odmjerenu priču s podjednakom dozom akcije i političkih intriga.

Ovdje sve zapravo počinje državnim udarom u Sjevernoj Koreji koji su zakuhale tamošnje tajne služne u suradnji s vojnim vrhom. Voljeni vođa bio je meta, no zahvaljujući naporima jednog od dvojice naših glavnih junaka, tajnog agenta Eoma, vođin je život spašen. Kako sjevernokorejski diktator ne bi pao u šake suparnicima, Eom spas mora potražiti bijegom u Južnu Koreju. Tamo se on uskoro udružuje s Kwakom, čovjekom zaposlenim u uredu južnokorejskog predsjednika, a izgleda da samo njih dvojica mogu zaustaviti nuklearni rat, koji izgleda neizbježno. Imamo ovdje stvarno i dosta kvalitetno snimljene akcije, kao i političkih smicalica u koje su uz Koreje uključene i SAD, Japan i Kina. Naravno da na obje strane postoje frakcije koje su za konačni obračun, kao i one koje su za mirno rješenje spora, no pitanje je što će na kraju presuditi.

Čelična kiša još je jedan u nizu korejskih filmova koji je nakon uspješne kino-distribucije na domaćem terenu, gdje je zaradio više od 30 milijuna dolara, otkupljen od strane Netflixa. Ovoj mreži se stvarno mora skinuti kapa jer su uz iznimne serije ljudi počeli i otkupljivati i kvalitetan filmski sadržaj sa svih strana svijeta (čini mi se da još jedino štekaju po pitanju vlastite filmske proizvodnje), koji je Netflixovom zaslugom postao dostupniji svima. Nadam se da će se tako i nastaviti u budućnosti, a nekako posljednje vrijeme imam dojam gledajući korejske filmove kao da je tamošnjim ljudima stvarno puna kapa tog beskonačnog rata koji zapravo nikad nije završen. Ovih smo dana imali priliku vidjeti kako su se sjevernokorejski vođa i južnokorejski predsjednik po prvi puta susreli na tlu Južne Koreje, čak i posadili nekakvo stablo, a vidjet ćemo hoće li to donijeti kakve pomake u budućnosti.

Inače, autor ovog filma zove se Woo-seok Yang, a ovaj se čovjek proslavio i prije no što se počeo baviti filmom. Bio je Woou ovo tek drugi film koji je napisao i režirao, no iza sebe ima on bogatu karijeru crtača stripova. Upravo jedan od njegovih najpopularnijih "webtoona", odnosno stripova koji su objavljivani na internetu, a ne u tisku, bio je i "Čelična kiša". Njegov filmski prvijenac "Odvjetnik" i danas je osmi najgledaniji korejski film svih vremena, a i u "Čeličnoj kiši" je pokazao da je riječ o silno talentiranom čovjeku ze kojeg je očito da su na njega prilično utjecali američki blockbusteri, ali je ipak uspio sačuvati mjeru, što se pokazalo kao puni pogodak. Ljubitelji dobre akcije i uzbuđenja ovim filmom ne bi trebali promašiti.


Primjedbe