CE QUI NOUS LIE (2017,FRA) - 7/10

 
Čim sam vidio da se ovaj film u hrvatskom prijevodu zove "Vino i vjetar" znao sam da s njim vrlo vjerojatno ne mogu pogriješiti, a tako je i bilo. Pogledao sam već dosta francuskih filmova i evo konačno jednog čija je radnja smještena u jednu od njihovih najvećih prepoznatljivosti - vinograde Burgundije. Jean je u jednom od takvih vinograda i odrastao jer je njegov otac poznati vinogradar pa je tako i svom najstarijem sinu, kao i njegovom mlađem bratu i sestri, u naslijeđe zamislio ostaviti prekrasan vinograd koji daje valjda najfinija vina koja se na svijetu mogu probati. No, mladi Jean baš i nije bio oduševljen tom idejom te je jednog dana dok je stigao u dvadesete godine samo pobjegao. Dosadili čovjeku i vinograd i stari, poželio bit će mladić vidjeti svijeta. I putovao je tako Jean cijelim svijetom, od Južne Amerike do Australije, a trebalo je proći desetak godina da bi se konačno vratio kući.
 
I to ne zato što mu se odjednom omilio vinograd, već zato što je stari smrtno bolestan pa da ga još jednom vidi prije no što ovaj otputuje dva metra pod zemlju. No, jednom kad se vratio među svoju lozu, Jean je upao u probleme. Jer čovjek je to koji očito nije zadovoljan niti na jednom mjestu. Kad je putovao svijetom sanjao je o svome vinogradu, a sada kad se konačno vratio kući, ni sam ne zna što bi? Skupa s bratom i sestrom nastavio obrađivati vinograd i baviti se proizvodnjom ili sve rasprodati pa dalje u bijeli svijet? No, kako brata i sestru godinama nije vidio, prvo s njima mora ponovno izgraditi odnose, berba grožđa je pred vratima, a našeg Jeana muči i činjenica što se vratio u Francusku prije no što je raščistio odnose sa zaručnicom iz Australije.
 
Pomalo sentimentalnu dramu donosi nam ugledni francuski redatellj Cedric Klapisch (nije šegrt Hlapić), a riječ je o jednom od onih "feel good" filmova. Na granici sladunjavosti, ali je srećom ne prelazi, a usput je dirljiva obiteljska priča s iznimno zanimljivim i fino izgrađenim likovima. Radnja ovog filma proteže se između dvije berbe, ima tu ponešto i flashbackova u djetinjstvo naših glavnih likova, no "Ce quis nous lie" fino je strukturiran film s kojim sam na kraju sasvim zadovoljan. Nepretenciozan filmić koji je u francuskim kinima zaradio gotovo 10 milijuna dolara i sasvim pristojna i pametna obiteljska drama s kojom se ne bi smjelo previše promašiti.
 

Primjedbe