DU FORSVINDER (2017,DAN) - 6,5/10

 
Bila je ova psihološka mystery drama danski kandidat za Oscara 2017. godine, no svima je valjda poznato da nije film koji bismo mogli prevesti i kao "Ti nestaješ" ušao u krug nominiranih. Odluka da se nominira ovaj film bila je prilično čudna jer "Du forsvinder" nije pretjerano zapaženo prošao i na domaćemo terenu, no vjerojatno su se mudre danske glavne potajno nadale da bi s ovom neobičnom tematikom mogli zaintrigirati članove akademije. To im nije uspjelo, ali ako im je neka utjeha, uspjeli su zaintrigirati mene, koji sam odlučio dati šansu ovom filmu i ne mogu reći da sam požalio. Iako je riječ o dosta teškom i neobično strukturiranom filmu u kojem se isprepliću radnje u više vremenskih razdoblja, odlučio sam mu dati prolaznu ocjenu.
 
Poznata danska glumica Trine Dyrholm ovdje je Mia, nastavnica u privatnoj osnovnoj školi koja živi u naizgled skladnom braku s ravnateljem iste te škole Frederikom. U glavnoj fabularnoj liniji tako pratimo pravne probleme u koje je upao Frederik pošto je optužen da je zamračio novac od škole. U jednoj od sporednih fabularnih linija saznajemo da Frederik boluje od rijetkog oblika tumora na mozgu te se on brani na način da je tumor utjecao na donošenje njegovih odluka i da čovjek to nije radio zato što je lopov, već zato što je zbog bolesti izgubio moć rasuđivanja. Tu je i treća fabula u kojoj pratimo Miine unutarnje borbe i dvojbe s kojima se susreće, a tijekom kojih upoznaje odvjetnika koji je u istim problemima kao i ona, pošto njegova supruga također ima moždanih problema nakon što je doživjela prometnu nesreću te taj odvjetnik počinje braniti Frederika. Mia tako pokušava shvatiti je li posljednjih nekoliko godina, koliko je Frederik imao tumor, a da nije ni znao, bilo najsretnijih u njihovom braku pošto se u tom razdoblju čovjek ponašao potpuno drukčije nego ranije. Je li na tolike promjene u raspoloženju doista mogao utjecati tumor na Frederikovom kompjuteru ili mu je tumor bio samo dobar izgovor da pokuša nekažnjeno poplašiti pare?
 
Iako je riječ o dosta teškom, kompleksnom i kompliciranom filmu, pokazao se "Du forsvinder" kao sasvim solidno ostvarenje kojim je njegov autor Peter Schonau Fog, koji je scenarij napisao po romanu Christiana Jungersena, pomalo ušao i na teren vjerojatno najslavnijeg Skandinavca među filmašima. Jasno, mislim tu na legendarnog Ingmara Bergmana, u čijoj se filmografiji može pronaći bezbroj filmova s tematikom bračnog života i odnosa među partnerima. Imamo tu još malo bergmanštine po pitanju psiholoških dvojbi i trvenja u glavnoj junakinji. Činjenica je da u trenucima ovaj film doista i djeluje malo konfuzno, posebno na početku dok se ne poveže da radnja skače iz jednog vremenskog razdoblja u drugo (iako su sve te radnje zapravo smještene u vrlo blisko razdoblje). No, ta kompleksnost nekako i daje dodatnu draž ovom filmu u kojem uz Trine glume i poznati danski glumac Nikolaj Lie Kas (možda najpoznatiji kao detektiv iz onog serijala o zaboravljenim slučajevima, mislim da se jedan od filmova zove "Kvinden i Buret", oni koji vole zapetljane trilere s tim serijalom ne bi smjeli promašiti) te nedavno preminuli švedski glumac Michael Nyqvist, kojeg smo mogli vidjeti i u brojnim holivudskim filmovima.
 

Primjedbe