GOLIATH (2016-21,SAD) - 9/10


Istražiteljsko - sudska crnohumorna krimi drama s briljantnim Billyjem Bobom Thorntonom u naslovnoj ulozi stigla je već do četvrte i posljednje sezone i stvari postaju sve zanimljivije. Billy Bob je jedan od onih tipova koji kradu scene gdje god se pojave i jedan od onih nevjerojatno "cool" tipova koje bi vjerojatno bilo zanimljivo gledati i dok farbaju ogradu, kreče spavaću sobu ili režu živicu. Siguran sam da bi emisija u kojoj Thornton kuha gulaš ili čisti dimnjake bila prilično zanimljiva, a kako onda ne bi čovjek bio oduševljen serijom u kojoj on glumi posrnulog odvjetnika. Njegov lik Billy McBride vječno je pijan, ciničan je do bola, naizgled mu se živo fućka za cijeli svijet, no čovjek je to koji jako dobro prepoznaje razliku između dobra i zla te je osjetljiv na nepravde. 

Tako smo u prvoj sezoni mogli pratiti pravnu bitku "davida" McBridea poput "golijata" kao što su najveći američki proizvođač oružja, kojeg zastupa najveća američka odvjetnička tvrtka. I to tvrtka koju je McBride stvorio, a potom je iz nje izguran od strane svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja Donalda Coopermana (William Hurt), iznimno jezivog tipa s opeklinama preko cijelog lica, koji gotovo nikad ne izlazi iz mračne sobe na vrhu tornja u kojem je kompanija i koji ima posebnu misiju potpuno uništiti McBridea. A da situacija bude bolja, u drugoj sezoni situacija postaje još mračnija, jezivija i šokantnija, a "Goliath" se iz cinične sudske drame pretvara u punokrvni krimić.

Iako je možda teško zamisliti da postoje još opasniji suparnici od korporacija vrijednih milijarda dolara, McBride ovaj puta staje na žulj još daleko, daleko ozbiljnijim igračima. Ovaj puta on odluči pro bono prihvatiti obranu 16-godišnjeg sina omiljenog mu konobara, koji je, po svemu sudeći, lažno optužen za dvostruko ubojstvo. Ni ne znajući, McBride i ostatak njegove ekipe koja je u istom tandemu kao u prvoj sezoni, staje na put ne samo zloglasnom meksičkom narkokartelu čiji je šef sadist, koji se u slobodno vrijeme bavi kirurgijom, a osobita specijalnost su mu amputacije ekstremiteta, bogatom poduzetniku s potpuno morbidnim fetišem i cijeloj galeriji bizarnih tipova. 

Tu je i kandidatkinja za gradonačelnika Los Angelesa, koja je također umiješana u ovaj slučaj pošto je mlađahni Julio njezin štićenik i jedan je od klinaca kojem je pomogla da se izdigne s dna, a ovaj slučaj prijeti da mu uništi slučaj. Za razliku od prve sezone, gdje je McBride slučaj navodnog samoubojstva djelatnika tvornice naprednog oružja uglavnom rješavao pravosudnim putem, ovaj puta morat će ozbiljnije zaroniti u podzemlje, a život mu je opet ozbiljno ugrožen. No, i ovaj puta njegova želja za iskupljenjem dovest će ga do toga da se svim svojim moćima bori za istinu i pravdu i krene u okršaj s nemjerljivo moćnijim protivnikom.

Druga sezona stvarno djeluje kao priča koju bi mogla smisliti braća Coen, dok je likove stvorio Quentin Tarantino, a posebno mi je impresivno što je "Goliath" i dalje suptilna parodija filmova i serija o superjunacima. Iako McBride nije nikakav junak s posebnim moćima i na trenutke djeluje kao da je Thornton ponovio ulogu iz "Bad Sante" te ravno iz bara nakon cjelonoćne pijanke mamuran upada u sudnice, njegovi potpuno groteskni rivali i ovaj puta su dovedeni gotovo do karikature. Tako je Cooperman bio gotovo pa klasični zlikovac iz filmova kao što su Burtonovi Batmani u odličnoj izvedbi oskarovca Williama Hurta, a sada imamo čak dva podjednako jeziva karikaturalna tipa. Uz to, i u drugoj sezoni može se u određenim trenucima prepoznati parodiranje brojnih scena iz filmskih klasika poput Hitchcockovog "Sjever-sjeverozapad" u kojoj lika koji glumi Cary Grant naganja avion. McBridea ovde tako u jednoj sceni naganja dron, a ima tu još dosta scena u kojima se mogu prepoznati scene iz poznatih filmova.

Ipak, daleko od toga da je "Goliath" nekakva komedija, jer ovdje stvarno ima jako malo razloga za smijeh. Ako i ima, to je onaj gorkasti smijeh, a ova serija doista odiše cinizmom kao rijetko koji drugi televizijski sadržaj. Posebno me impresioniro smjer kojim je u drugoj sezoni skrenula ova serija, a za to zasigurno možemo zahvaliti Clydeu Barkeru, koji je priključen kreatorskom timu za drugu sezonu. Inače, kreatori ove serije su David E. Kelley i Jonathan Shapiro. Ovom dvojcu možemo zahvaliti gotovo za sve najpoznatije američke sudske serije kao što su "Ally McBeal", "The Practice", "Boston Legal", dok je Kelley stvorio i prošlogodišnju hit-seriju "Big Little Lies". Barker, vjerojatno najpoznatiji kao jedan od tvoraca serije "Dexter", u drugoj je sezone potpuno preuzeo uzde kad je u pitanju stvaralački proces jer je "Goliath" preselio u čisti krimić, čak bi se usudio reći krimić s elementima film-noira. Bez ikakve sumnje "Goliath" je i dalje jedna od onih serija na koje treba obratiti pozornost i koje bi se mogle svidjeti svim onima koji vole malo mračniji i ciničniji sadržaj, a taj cinizam upravo se najviše ogleda u tome da je McBride potpuno svjestan da se odlučuje na borbe u kojima je unaprijed osuđen na poraz i borbe koje je zapravo nemoguće dobiti. 

U trećoj sezoni McBride se nanovo upustio u istragu slučaja koji je naizgled nemoguće dobiti, a i ovaj puta ima posla s kartelom. No, ponešto drukčijim kartelom, odnosno s najvećim poljoprivrednim proizvođačima sa sjevera Kalifornije, koji su se udružili kako bi javne resurse privatizirali zbog gomilanja profita. Taj kartel predvode brat Wade (Dennis Quaid) i sestra Diana (Amy Brenneman, koje se mnogi sjećaju iz serije Sutkinja Amy iz devedesetih) Blackwood, standardno groteskni dvojac koji je pod svoje uzeo resurse vode države Kalifornije. Ovu je saveznu američku državu pogodila nezapamćena suša i zalihe vode su na izdisaju. Stanovnici već mjesecima nemaju vodu za piće i za kućanstvo, ali zato nekoliko velikih poljoprivrednika predvođenih Blackwoodima troši više vodi nego cijeli Los Angeles.

Naravno da je to slučaj kao stvoren za McBridea, koji će se za ovu priču zaintrigirati nakon što mu u nesretnom slučaju pogine prijateljica iz mladih dana koja je s mužem živjela upravo u tom dijelu Kalifornije. Vratit će se sada i neka poznata lica iz prethodnih sezona i sve će se to nekako premrežiti i povezati, a i dalje je sve to snimljeno na pomalo netipičan način za američke serije i djeluje "Goliath" dosta bizarno i groteskno. Četvrta sezona koja je predstavljena kao i posljednja, neizravno se nastavlja na prethodne, a opet se McBride upustio u pravosudnu bitku protiv još jednog golijata. Ovaj puta na ciljniku mu se našla farmaceutska industrija i tvrtka koja je optužena da je zataškala da njihov lijeko protiv bolova izaziva ovisnost. Snimljena je četvrta sezona i u pravom noirovskom štihu jer McBride se naselio u kinesku četvrt San Francisca, a i dalje je "Goliath" zanimljiva serija ne samo tematski, već i stilski. I dalje je to serija koja odiše cinizmom i ironijom i u sebi nosi dozu društvene kritike, a standardnoj ekipi priključene su još neke poznate face poput J. K. Simmonsa, Jenne Malone, Brucea Derna i Eliasa Koteasa.
 

Primjedbe