METH STORM (2017,SAD) - 6,5/10

 
Kako se priprema crystal meth, jedna od najgorih droga koje postoje, imali smo priliku detaljno vidjeti u kultnoj seriji "Breaking Bad". Walter White i Jesse Pinkman upoznali su nas s načinima "kuhanja" ove droge u kamp kućicama u američkim pustošima, tada New Mexica, a u ovom dokumentarcu imamo prilike vidjeti koja se to ekipa gosti "delicijama" koje ovaj dvojac sprema i kako izgleda osoba navučena na kristalizirani metamfetamin. I dok se za kokain i heroin može reći da su to urbane droge i da ih gotovo u pravilu isključivo konzumiraju ljudi iz gradova, crytsal meth je u Americi droga za rednecke, white trash, lowlifere ili kako se već pogrdno sve ne naziva ekipa iz ruralnih područja. U ovom filmu braće Brenta i Craiga Renauda pratimo situaciju u jednoj od najzaostalijih američkih saveznih država, Arkansasu. I to u njenom ruralnom djelu, gdje je i staro i mlado, bez obzira ima li 14 ili 77 godina navučeno na crystal meth.
 
Ovdje pratimo ne samo te krezube rednečke džankije, koji sa 30 godina izgledaju kao da im je barem 65, već i lokalne dilere te policijske postrojbe koje se očito bore samo s narkomanima i dilerima. A ono što vidimo u ovom filmu stvarno je zastrašujuće - cijele obitelji zajedno se pucaju methom iz iste igle, ionako poluretardirani tipovi od ove su droge dodatno oglupjeli pa im je glavna zabava izigravanje onih luđaka iz "Jackasa" i spuštanje niz brdo u kolicima iz američkog Konzuma. Da situacija bude strašnija, policija je ranijih godina u Arkansasu uspjela iskorijeniti kamp kućice poput one iz "Breaking Bada" u kojima se spremao meth, no kontrolu su potom preuzeli meksički karteli pa je stanje sada još gore nego kad su si krezubice same kuhale. Policiji je zato i puno teže u trag ući glavnim opskrbljivačima droge, već sve ono što uspijevaju uhvatiti je domaći white trash, ekipa koja je do 25. godine života već pet ili šest puta bila u zatvoru zbog konzumacije ili preprodaje droge.
 
Vidimo i te ljude koji su navučeni na meth kako su i oni sami svjesni da propadaju i da izgledaju kao da su duplo stariji nego što stvarno jesu. No, ono što je najstrašnije, tvrde da u Arkansasu alternative nema. Tako jedna krezuba žena priča kako joj je sad žao što je svojim sinovima već dok su imali 14 godina počela davati crystal meth, a strahuje da će na igli završiti i njena unučad (koja imaju već blizu deset godina, a njoj su 43). Svi pričaju da u njihovim okruzima posla nema i da im je dilanje metha jedini način da zarade poneki dolar. Tužno, strašno i prilično skandalozno, a posebno mi je nevjerojatno kako je ova ekipa dopustila kamerama da ih snimaju dok oni rade sve što inače rade, što naravno podrazumijeva ne samo "pucanje" methom, već i dilanje te konflikte i tragične obiteljske situacije. Upravo tom aspektu, odnosno tolikom stjecanju povjerenja među ljudima koje snimaš, posebno ovakvih potpunih luđaka, da ti se oni potpuno otvore i da se i pred kamerama ponašaju sasvim prirodno i onako kako se ponašaju inače, oduvijek sam se najviše divio i ta autentičnost koja se nikako ne može dobiti ni u najboljem igranom filmu, najviše me impresionirala.
 

Primjedbe