NUEVE REINAS (2000,ARG) - 8/10

 

"Devet kraljica" je film koji je 2000. godine uvjerljivo slavio u izboru za najbolji argentinski film godine, a ujedno je i jedan od filmova koji je najavio silno uzbudljivog filmskog razdoblja koje je počelo stizati sljedećih godina, a kulminirale su Oscarom za "Tajnu u njihovim očima". Osim u domovini, ovaj je film polučio priličan uspjeh i u inozemstvu, a zapažen je bio čak i u SAD-u, gdje je koju godinu kasnije čak i snimljen ne pretjerano uspješan remake krimića Fabiana Bielinskog. U svojoj karijeri Bielinsky je snimio tek dva dugometražna filma, a zanimljivo je da je za oba osvojio nagrade za najboljeg redatelj i scenarista. Čovjek je nažalost prije koju godinu umro relativno mlad, u 47. godini od srčanog udara i to dok je radio casting za sljedeći film, koji, lako je pogoditi, nikad nije uspio realizirati.

 

No, ostao je Bielinsky u Argentini dobro upamćen po svoja dva filma, a posebno po "Nueve Reinas", krimiću koji je i danas jedan od najpopularnijih filmova u Argentini te ondje uživa kultni status kakav recimo u ostatku svijeta ima Tarantinov "Pakleni šund". S legendarnim Tarantinovim filmom "Nueve Reinas" zapravo i nema puno sličnosti, no u oba slučaja riječ je o iznimno intenzivnim filmovima strašno brzog tempa u kojima nema nimalo praznog hoda. Poveznica između ova dva filma mogla bi se donekle pronaći i u uvodnoj sceni. I dok se ona u "Paklenom šundu" odvija u zalogajnici u kojoj Pumpkin i Honey Bunny planiraju izvesti pljačku, Bielinsky je uvodnu scenu smjestio u trgovinu. U kojoj mladić Juan, jedan od dva glavna lika, ne planira izvesti pljačku, već šibicarskim forama pokušava prevariti blagajnicu. 

 

Vjerujem da je trik s krupnim i sitnim novčanicama i njihovom razmjenom mnogima dobro poznat, a uspjeva Juan tu već otrcanu foru, ali koja očito i dalje pali, prodati blagajnici u trgovini. No, pohlepa je ovog mladića umalo stajala glave jer je taman došlo do smjene blagajnica, a on je poželio isti štos prodati i drugoj blagajnici. U zadnji čas Juana spasi drugi gost trgovine, Marcos, koji je cijelo vrijeme pratio situaciju i odmah je u startu shvatio da je Juan očito mladi, ali talentirani prevarant. Odglumi on da je policajac i izvuče ga van, a ispostavi se da je i Marcos prevarant, ali puno iskusniji i s puno "radnog staža" na leđima. Juan starijeg kolegu zamoli da ga uputi u tajne zanata pošto je njegov otac (također prevarant, jasno) završio u zatvoru i trebao bi što prije skupiti novac kako bi podmitio suca da mu izrekne što blažu kaznu. Marcos ga nevoljko odlučuje uzeti pod svoje i pokazati mu ne samo nekoliko prevarantskih štoseva, već ga odluči uzeti i kao kompanjona za sljedeći zadatak, zadatak koji bi obojici mogao osigurati miran život.

 

Kad sam već krenuo s bacanjem usporedbi, slobodno bi se moglo reći da je ovaj film po svojoj tematici svojevrsna verzija legendarnog "Žalca" Georgea Roya Hilla s Paulom Newmanom i Robertom Redfordom. Podjednako su to uzbudljivi filmovi, a i u "Nueve Reinas" imamo dva iznimno zanimljiva glumca u naslovnim ulogama. Danas vjerojatno najpoznatiji argentinski glumac Ricardo Darin ("Tajna u njihovim očima", "Divlje priče") briljantan je kao Marcos, a puno ne zaostaje ni tada 28-godišnji Gaston Pauls kao Juan. Osim što se odlikuje sjajnim scenarijem prepunim preokreta i neočekivanih zapleta, sve se tu odvija iznimno brzo, a u ovom se filmu pojavljuje i cijela galerija odličnih i zanimljivih sporednih likova. Moglo bi se za "Devet kraljica" slobodno reći da je pravo malo remek-djelo moderne argentinske kinematografije, koje je imalo velik utjecaj na cijelu generaciju tamošnjih filmaša. 


Primjedbe