GATTACA (1997,SAD) - 8/10



Distopijski SF triler Andrewa Niccola danas djeluje možda i aktualnije nego prije dvadesetak godina kad je snimljen jer unazad posljednja dva desetljeća genetska manipulacija prilično je uznapredovala i scenarij koji nam je ovaj Novozelanđanin ponudio sada djeluje ne tako nemoguća opcija za budućnost. Niccolova vizija budućnosti vođena je eugenikom, u kojoj se praktički sva djeca ne samo rađaju umjetnom oplodnjom, već se uoči oplodnje manipulira njihovim genima kako bi imali što bolje predispozicije. Tako im se genetski omogućuje savršen vid, vadi se gen za ovisnosti ili agresiju, kao i gen za neke nasljedne bolesti, a jasno da djeca koja se rađaju normalnim putem kad odrastu nemaju nikakve šanse poput te "indigo djece".

Jedan od onih koji su imali tu nesreću da je njegov tatica standardnim putem oplodio mamicu je i Vincent Freeman (Ethan Hawke). Već po rođenju bilo je jasno da od malog neće biti ništa, da je dečec slabog vida, kržljav, da bi mogao imati problema sa srcem i da mu je procijenjeni životni vijek tek 30 godina. Jasno je da malom Vincentu ne gine životarenje kao čistač ili slični najlošiji poslovi, a tako i bi. Zaposli se Vincent, koji je oduvijek sanjao da će biti svemirski putnik, u svemirskoj kompaniji Gattaca (G kao guanin, A kao adenin, T kao timin, a C kao citozin, odnosno četiri nukleobaze DNA). No, ne kao budući svemirski putnik, već upravo kao čistač. No, Vincent time, jasno nije zadovoljan, pa uspije pronaći rješenje za svoje probleme. Poveže se on s mladićem po imenu Jerome Morrow (Jude Law), nekadašnjom plivačkom zvijezdom sa savršenim genetskim predispozicijama, koji je imao tu nesreću da je ostao oduzet od struka naniže. Uspije Vincent preuzeti njegov identitet i zaposliti se kao inženjer u Gattaci i izgleda da mu je san nadomak ruke. No, naravno da ne može sve ići po planu, već istražitelji ubrzo saznaju da u korporaciji imaju uljeza, a Vincent ubrzo baci oko i na mladu kolegicu Irenu (Uma Thurman).

Zanimljivo je kako se "Gattaca" te 1997. godine pokazala kao potpuni promašaj na kino blagajnama jer je na uloženih 36 film zaradio tek 13,5 milijuna dolara. No, u međuvremenu je stekao kultno sljedbeništvo, a 2011. godine NASA je "Gattacu" proglasila kao znanstveno najutemeljenijim znanstveno fantastičnim filmom. Danas vidimo da je dosta toga što je Niccol predvidio u svom filmu i više nego izvedivo, a etičke dileme koje je predstavio bit će dileme s kojima ćemo se zasigurno baviti i u budućnosti. Genetska modifikacija otišla je toliko daleko da je već danas potpuno moguće izolirati pojedine gene pri oplodnji i dobiti superdijete koje će u startu imati bolje predispozicije od normalnim putem začete djece. Naravno da se, barem se nadam, s takvim manipulacijama još nije krenulo, a ta će tema morati dovesti do velikih rasprava i dilema jer će današnje diskriminacije izgledati kao mačji kašalj jednom kad se i ako se pojavi genetska diskriminacija.

Unatoč tome što je Gattaca prošao dosta slabo na kino blagajnama, Niccol se očito nije dao smesti i već je godinu potom snimljen još jedan fantastičan film po njegovom scenariju. Riječ je o filmu "Trumanov Show" Peter Weira sa sjajnim Jimom Carreyjem kao Trumanom, koji i ne zna da je zvijezda reality showa. Za taj je scenarij zaslužio i nominaciju za Oscara, a da mu distopijske teme odgovaraju Niccol je potvrdio i početkom ovog tisućljeća. Upravo je po njegovoj ideji napisan scenarij za film "Terminal" Stevena Spielberga, u kojem je Tom Hanks čovjek koji je zaglavljen na aerodromskom terminalu. No, odonda je snimio tek osrednje filmove, od kojih se ističe tek krimić "Gospodar rata" s Nicolasom Cageom, no nekako imam osjećaj da bi mogao ovaj Novozelanđanin zabljesnuti još s ponekim iznimnim filmom koji će se pamtiti.


IMDB LINK

Primjedbe