GOTTI (2018,SAD) - 1/10

 
Bio sam uvjeren da se John Travolta, pa i nitko drugi, nikada neće uspjeti ni približiti ultimativnom trešu iz 2000. godine po imenu "Battlefield Earth", visokobudžetnom SF užasu snimljenom po baljezgarijama kreatora sekte scijentologa L. Rona Hubbarda. Vjerovao sam da je nemoguće ponoviti nešto tako jezivo loše da ti je sve neugodno dok to gledaš na ekranu, a onda se ponovno ukazao John Travolta i snimio možda i najlošiji mafijaški film u povijesti i bez ikakve dvojbe najlošiji film ne samo u 2018. godini, već i vjerojatno nekoliko godina unazad. Jedan od posljednjih šefova američke Cosa nostre John Gotti definitivno nije bio jedan od onih časnih i poštenih ljudi, no ni krvoločni smradovi poput njega definitivno nisu zaslužili ovakvu ružnu zajebanciju na vlastiti račun. Već nakon što sam vidio trailer za biografsku krimi dramu o šefu zloglasne mafijaške obitelji Gambino, bilo mi je potpuno jasno što će od ovoga ispasti, no film se pokazao još groznijim nego što sam uopće mogao zamisliti.
 
Do ovog filma John Travolta i Nicolas Cage bila su mi dva glumca koja su se ravnopravno borila za titulu najgorijih i najiritantnijih likova ikad viđenih na filmskom platnu, no Džontra se "Gottijem" uspio izboriti da se sam izdvoji Olimpu najgorih glumaca. Odmah da se razumijemo, ja s glumom nemam nikakve veze i jedini put sam glumio valjda u šestom razredu osnovne škole, tako da po pitanju procjene kvalitete nečije glume nisam nimalo kompetentan i filmove gledam čisto laički, no ono štro Travolta izvodi stvarno je jezivo i čovjeka je pomalo bolno gledati, na trenutke mislim da će me zviznuti moždani udar dok ga gledam dok se prenemaže. Mislim da ne postoji netalentiraniji glumac koji je uspio dogurati daleko poput njega i jedina svjetla točka u karijeri mu je uloga Vincenta Vege u "Paklenom šundu", no i za to bih sve zasluge pripisao Quentinu Tarantinu i njegovom geniju, koji čak ni ovaj šarlatan nije uspio uništiti. Stvarno se ne sjećam koji sam posljednji film s Travoltom gledao do ovoga, a priznajem da sam "Gottija" pogledao jedino iz nekakvog mazohizma jer sam se potajno nadao da će film biti užasno loš. No, da će biti ovako loš, to nisam mogao ni zamisliti.
 
Jer ovdje ne samo da je film užasan zbog katastrofalnog glavnog glumca, već je i cijela glumačka ekipa jeziva. I dok je Travolta za "Battlefield Earth" još uspio nagovoriti neke poznate face poput Foresta Whitakera da se ondje sramote uz njega, ovdje je i ostatak glumačke ekipe grozan. Tu je neizostavna Džontrina žena Kelly Preston u ulozi njezine filmske žene te niz tipova koji su uzeti valjda samo zato jer izgledaju kao da su statisti u "Obitelji Soprano" uz iznimku veterana Staceyja Keacha, koji valjda više nigdje nema priliku glumiti pa mu je ovo bio i jedini izbor. Koliko je sve tu od starta bilo jasno da je osuđeno na propast možda najbolje svjedoči podatak da je ulogu u ovom filmu odbila i notorna Lindsay Lohan. Ništa bolja situacija nije bila ni s redateljima. Prvo je ovaj film trebao režirati iskusni veteran Barry Levinson (Kišni čovjek, Predsjedničke laži), potom je odstupio i Nick Cassavetes (John Q), kao i Joe Johnston (Jumanji, Draga smanjio sam djecu), a na kraju je ta zadaća pripala izvjesnom Kevinu Connollyju, tipu najpoznatijem po ulozi u seriji "Entourage".
 
Što je najgore od svega, i na pisanju scenarija izmijenilo se više od deset ljudi, što je samo doprinijelo tome da ovaj film djeluje potpuno nesuvislo, baš kao da je jedan scenarist pisao jednu scenu, drugi sljedeću i tako dalje, a pomalo nestvarno zvuči podatak da se tijekom produkcije ove gnjusnosti izmijenilo više od stotinu producenata. Vjerovali ili ne, prikazan je nekim čudom "Gotti" i na festivalu u Cannesu, gdje je ispraćen s priličnim podsmjehom, a to zapravo i ne čudi, jer sve što se moglo zabrljati kod ovog filma, to se i učinilo. Uz sve to, način na koji je prikazan krovoločni mafijaški ubojica kao što je bio John Gotti nadasve je degutantan i nevjerojatan. Čovjek koji ne zna ništa o Gottiju mogao bi pomisliti da je riječ o simpatičnom obiteljskom čovjeku, koji je sve te gadosti zapravo radio samo kako bi zaštitio svoju obitelj, a ne zato što je bio sociopatski manijak, dok je njegov istoimeni sin, koji je također bio član zloglasnog mafijaškog klana, prikazan kao žrtva pokvarenog pravosudnog sustava, a ne kao okorjeli kriminalac. No, to ipak nije najgore. Od sličnih mafijaških krimi drama čovjek bi očekivao da će barem biti uzbudljivi, zanimljivi, šokantni, dok je "Gotti" neizmjerno dosadan, nesuvisao, s nevjerojatno imbecilnim dijalozima i nevjerojatnim faktografskim pogreškama te na trenutke djeluje kao da je snimljen samo kako bismo mogli gledati ljigavog Travoltu kako se šepiri na TV ekranu.
 
Stvarno ne mogu shvatiti kako je uopće moguće da ovako loš film izađe na tržište i što su radili i redatelj i ti silni producenti koji su nadzirali stvaralački proces. Jednostavno mi je nemoguće za povjerovati da je netko iz produkcijske kuće nakon što mu je šlampavac Connelly donio finalnu verziju ovog filma rekao, bravo dečko, ovo je film koji smo tražili. Već jako, jako dugo nisam naletio na ovako loš film i gotovo sam uvjeren da će si ulogom Gottija Travolta osigurati još jednu Zlatnu malinu. Da situacija bude nevjerojatnija, prije no što se pojavio, "Gotti" je na raznim stranicama imao iznimno visoke ocjene, a samo nekoliko dana nakon što je prikazan, te su ocjene dramatično pale. Zbog toga su neki čak i optužili produkcijsku kuću da je lažno pumpala ocjene, dok su producenti tvrdili da internet trolovi namjerno stavljali niske ocjene samo da bi naškodili filmu. No, kako je vrijeme prolazilo, prosječna ocjena filma samo je padala, a gotovo sva kritika je složna - "Gotti" je skandalozno loš film za čiji je nastanak bila nužna ogromna količina netalentiranosti. Daleko najlošiji film na koji sam ove godine naletio.
 

Primjedbe