HORI, MA PANENKO (1967,ČEŠ) - 7,5/10

 
"Vatrogasna zabava" posljednji je film koji je slavni češki redatelj Miloš Forman snimio u svojoj domovini, a iako iz današnje perspektive ovaj film izgleda prilično simpatično, ali benigno, odmah po izlasku u tadašnjoj Čehoslovačkoj izazvao je brojne kontroverze, pa čak je i zabranjen. U ovom filmu Forman prikazuje vatrogasnu zabavu u malenom češkom mjestu na kojoj po zlu krene sve što bi moglo krenuti, a na ideju za snimanje "Hori, ma panenko" došao je kad je sa svojom ekipom posjetio sličnu zabavicu u jednom zabačenom selu. No, ovaj se film očito pojavio na krivom mjestu i u krivo vrijeme jer samo tri tjedna nakon što je počeo igrati u kinima, u Pragu su se pojavili sovjetski tenkovi. Film je potom završio u ladici i zabranjen je, a Forman je emigrirao u SAD, gdje je i snimio filmove kao što su "Let iznad kukavičjeg gnijezda" i "Amadeus" po kojima ga danas pamtimo.
 
Osim što je "Vatrogasnu zabavu" napala partija jer je smatrala da je film alegorija na komunistički sustav, pobunile su se i čehoslovačke vatrogasne zajednice jer su smatrale da se Forman zajebava na njihov račun. Forman je sam za film rekao da nije imao intenciju "Vatrogasnom zabavom" poslati bilo kakvu poruku, već mu je ideja bila snimiti iskrenu komediju, koju će svatko moći protumačiti na način koji želi. No, problem svih vlada i komiteta, istaknuo je Forman, što se svi oni pretvaraju i ljudima obećavaju sreću, veselje i zadovoljstva u životu, a znaju da to nije istina i da će kad - tad to morati završiti u katastofalnom smjeru. Trebao je ovaj film biti prikazan i na festivalu u Cannesu, no te se, 1968. godine, najglamurozniji filmski festival nije održao zbog velikih studentskih nemira u Parizu, a sa studentima su se solidarizirali i brojni filmaši bojkotirajući festival, koji je potom i otkazan. Kako je Formanu, između ostalog, prijetila kazna nakon socijalističkog prevrata i rušenja tadašnjeg reformatorskog šefa države Dubčeka, od čak deset godina zatvora, on se u domovinu nije vraćao. Ostao je u Parizu, a potom je produžio u Ameriku.
 
Unatoč tome što je "Hori, ma panenko" u Čehoslovačkoj zabranjen, bio je kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Bio je to i prvi film koji je Forman snimio u boji i jedan od vrhunaca češkog novog vala, fantastičnog filmskog pokreta koji nam je donio sjajne filmove kao što su "Strogo kontrolirani vlakovi" Jirija Menzla ili "Obchod na Korze" Jana Kadara. I danas "Vatrogasna zabava" u Češkoj uživa kultni status, što zapravo i ne čudi jer je njegova priča potpuno univerzalna i može je se lako preslikati u bilo koji kutak svijeta. Čehoslovački filmovi uvijek su bili popularni i dobro prihvaćeni i na ovim područjima i zato što smo dijelili sličnu povijest i sličnu sudbinu za vrijeme komunizma. Također, mnogi filmaši iz Jugoslavije su studirali upravo u Pragu te je tzv. "praška škola" iznimno važna za razvoj jugoslavenskog filma, a upravo filmaši poput Menzla ili Formana bili su im možda i najvažniji smjerokaz.

IMDB LINK

Primjedbe