LOVING PABLO (2017,ŠPA) - 6,5/10

 
Ugledni španjolski filmaš Fernando Leon de Aranoa (Los lunes al sol) donosi nam priču o vjerojatno najpoznatijem krijumčaru droge svih vremena, kolumbijskom kokainskom kralju Pablu Escobaru i to ispričano iz pozicije njegove ljubavnice Virginije Vallejo (Penelope Cruz), no najveći problem ovog filma je taj što je ova priča već toliko poznata da je danas valjda napamet znaju i učenici prvih razreda osnovne škole u Tanzaniji. Očekivao sam da bi ovaj film mogao donijeti nešto novoga u ovu poznatu priču, no ništa od toga nije se dogodilo, a za one koje zanima kompletna i kompleksna priča o Escobaru daleko bolji izbor je serija "Narcos" Josea Padilhe. Čak je i Brazilac Wagner Moura koji je u "Narcosu" utjelovio Escobara daleko uvjerljiviji od puno poznatijeg kolege Javiera Bardema, koji osim što je odglumio El padrona je i jedan od producenata ovog filma.
 
Ovaj je film snimljen po knjizi po imenu "Loving Pablo, hating Escobar", koju je prije desetak godina napisala Vallejo, poznata kolumbijska televizijska novinarka i voditeljica, koja je bila Escobarova ljubavnica od 1982. do 1987. godine. Mislio dam da bi Aranoin film po ovom romanu mogao donijeti neku svježinu u Escobarovu priču, no ovaj filmaš ili je posljednjih godina živio pod nekakvim staklenim zvonom pa mu je promaklo da su snimljeni na deseci filmova, serija i dokumentaraca na istu temu ili je mislio da će priča o Escobaru publici biti zanimljiva ako se ispriča i po stoti put. Čovjek se očigledno malo prevario jer je film naišao na mlake kritike, a nije se baš ni proslavio u kino-distribuciji. Posebno mi je iritantno bilo što likovi malo pričaju na španjolskom, a malo na engleskom. Djelovalo je to prilično zbunjujuće i mislim da je puno pametnije rješenje bilo u Narcosu, gdje su Kolumbijci pričali isključivao na španjolskom, a Amerikanci na engleskom jeziku. Unatoč tome što su poslovično lijeni Amerikanci morali dobrim dijelom čitati, nitko se pretjerano nije bunio i polučio je "Narcos" odličan uspjeh i u SAD-u. Ovdje me to brljanje s jezicima podsjetilo na one stare filmove o nacistima u kojima su Nijemci prvih nekoliko rečenica proćakulali na svom jeziku da bi se poslije prebacili na engleski.
 
Mogao bi sad netko pomisliti da je ovo teški promašaj od filma, no daleko od toga i bilo bi nekorektno reći takvo nešto. Unatoč poznatom sadržaju ipak je "Loving Pablo" sasvim solidan film, školski režiran i školski ispričan film u kojem također lijepo možemo vidjeti kakav je Escobar potpuni manijak bio. Posebno su slikovite pojedine scene mučenja i ubojstava kojih su se Pablo i njegovi narcosi dosjetili, a koje nismo imali prilike vidjeti ni u "Narcosu", za koje ne treba sumnjati da su izmišljene pošto je Vallejo tijekom svojih iskaza pred sudom naširoko ispričala dokle su išli razmjeri maštovitosti kad je tortura bila u pitanju, zbog čega je žena i dobila azil u SAD-u, a njena glava i danas je ucijenjena od strane kolumbijskih kokainskih kartela. Moram priznati da me ni Bardemova životna družica, Penelope Cruz, koja je nakon "Šunka, šunka", "Vicky Cristina Barcelona" i "Savjetnika" već četvrti put dijelila ekran sa svojim dragim, nije pretjerano impresionirala kao Vallejo. Ostao mi je pomalo ovaj film nedorečen, kao da se autor nije mogao odlučiti želi li po stoti put ispričati priču o usponu i padu Pabla Escobara (na što se na koncu, nažalost, i odlučio) ili će se usredotočiti na romansu između njega i Virginije. Solidno i ništa više.

Primjedbe