NOVEMBER (2017,EST) - 7/10

 

Bajkovita drama s elementima horora vodi nas u rano 19. stoljeće u estonsko selo kojim vladaju praznovjerje, strah, hladnoća i siromaštvo. Odmah na početku vidimo da u ovom siromašnom selu kojim tijekom zime vlada strašna bijeda i glad, osim primitivnih i praznovjernih mještana žive i mitološka stvorenja kao što su crna smrt, duhovi, vukodlaci pa čak i đavao glavom i bradom. Mlada seljanka Lina zaljubljena je u suseljanina Hansa, no na njezinu žalost on je pak zaljubljen u kćer germanskog feudalca koji vlada ovim područjem. Kako bi ono drugo natjeralo da se zagleda u njih, i Hans i Lina odlučili su pribjeći vradžbinama, čarolijama, čak odlaze toliko daleko da su spremni za to i prodati dušu vragu, a dobro znamo da se prodaja duše vragu nikada nije pokazala kao dobar potez i da je uvijek koštala daleko više nego što se planiralo platiti.

Estonski filmaš Rainer Sarnet koji je i režirao "November", scenarij je napisao po poznatom estonskom romanu, koji je pak nastao na temelju tamošnje mitologije iz srednjeg vijeka, a bio je ovaj film i estonski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Iako bi se na prvu moglo pomisliti da je riječ o klasičnoj bajci, ovaj je film prilično mračna nadrealna fantazija koja u sebi skriva puno simbolike, a snimljena je crno-bijelom tehnikom. I ta se odluka pokazala iznimno dobrom jer film vizualno izgleda savršeno. Fantastična crno-bijela fotografija doista oduzima dah, vizualno je to izuzetno, a stilski neobično i zanimljivo. Odmah da upozorim sve, ovo je klasični art-film i oni koji su navikli na standardne žanrovske filmove bolje neka "November" zaobiđu u širokom luku jer bi se mogli ne samo razočarati, već i naživcirati, no moje je apetite ovaj estonski film u gotovo u potpunosti zadovoljio, iako sam doduše očekivao malo više horora.

No, i ovako, ovo je prilično neobična priča koja zapravo u svojoj srži skriva surovu i nesretnu romansu, ili bolje rečeno ljubavni trokut, a dobro znamo da gotovo uvijek ovakve priče moraju završiti tragično. Ipak, ta romansa ovdje je poslužila tek kao povod da se ispriča fantastična i mistična priča o zajednici koja se našla na pola puta između kršćanstva i drevnih "poganskih" vjerovanja. Iako je vlastela odavno prigrlila kršanstvo i natjerala je i kmetove da se također pokrsti i da redovito ide u crkvi, to u praksi baš i nije bilo tako. Čim bi se vlastela maknula, kmetovi su i dalje zazivali svoje stare bogove, duhove i najrazličitije zaštitnike, utječući njima za pomoć. Sjajno su ovdje i vizualno prikazana ta stvorenja iz drevne mitologije te su i ona prilično važni likovi ovog filma iako u početku mogu djelovati pomalo zbunjujuće.

 

Primjedbe