OUR TIME WILL COME (2017,CHN) - 6,5/10

 
Ova je povijesna ratna drama svoju kino premijeru imala simbolično 1. srpnja 2017. godine, točno na 20. godišnjicu predaje Hong Konga od Britanaca natrag Kinezima, a radnja joj je smještena u 40-e godine prošlog stoljeća i u vrijeme kad je Hong Kong bio pod japanskom okupacijom. Baš kao što se Njemačka 30-ih godina širila Europom, tako se i militaristički Japan istovremeno širio istočnom Azijom, a Hong Kong je oduvijek bio iznimno važna luka i strateški ključno mjesto. U prosincu 1941. godine Japan je napao Hong Kong, koji je tada bio pod britanskom upravom i nakon nekoliko tjedana borbi, točno na Božić 1941. godine Japanci su okupirali ovaj moderni polis. Zbog toga i lokalno stanovništvo taj dan pamti kao "Crni Božić" te je od tada započela četverogodišnja strahovlada Japanaca, s kojom se tamošnje stanovništvo nikako nije moglo pomiriti.
 
Tako u ovom filmu pratimo skupinu anti-japanske gerile, svojevrsnog pokreta otpora, koja si je dala zadatak iz okupiranog grada oslobađati važne kulturne figure i prebacivati ih na sigurni teritorij. Pokretu otpora se priključe i glavne junakinje ovog filma, Fang Lan i njezina majka, koje se povežu s vođom gerilaca Blackiem Lauom, a njihova je misija iz Hong Konga izvući poznatog pisca Mao Duna. No, osim ovih likova pratimo i brojne druge stanovnike Hong Konga koji su se na svoj način borili protiv japanske okupacije, a u prvom planu su mladi intelektualci. Imamo tu i ljudi koji su silom prilika bili unovačeni u japansku vojsku te su iznutra pokušavali potkopavati okrutnu japansku vlast. Zanimljivo je kako je upravo ovaj film trebao otvoriti najpoznatiji kineski festival 2017. godine, odnosno International Shanghai Festival, no u zadnji čas je povučen i zamijenjen drugim filmom bez ikakvog objašnjenja.
 
Autorica ovog filma ugledna je filmašica iz Hong Konga Ann Hui, koja je jedna od najhvaljenijih filmašica koje su stvarale u hongkonškom novom valu tijekom 90-ih godina, a tijekom karijere najviše se u svojim filmovima bavila socijalnim problemima u svojem gradu - državi. Osvojila je žena gotovo 40 nagrada, među njima i one za najbolju redateljicu i za najbolji film u izborima za azijske filmove, a osvajala je nagrade i na dva od tri najuglednija svjetska festivala, Berlinu i Veneciji. Ovaj puta ne bavi se Hui toliko socijalnim pitanjima, već se prebacila na povijesnu tematiku. "Our Time Will Come" dobro je prošao u kineskim kinima, što i ne čudi jer je riječ o raskošnoj produkciji u kojoj je postignut balans akcije i drame. Sasvim solidno. 
 

Primjedbe