TULLY (2018,SAD) - 6,5/10

 
Nekadašnja striptizeta iz Minneapolisa Diablo Cody proslavila se prije desetak godina scenarijem za tinejdžersku humornu dramu "Juno" u kojoj smo pratili pustolovine maloljetne trudnice. Bio je taj film kojeg je režirao njezin vršnjak Jason Reitman instant hit, a Cody je priskrbila i Oscara za najbolji originalni scenarij. Potom je Cody postala jedna od najtraženijih scenaristica i jedna od rijetkih koja je Oscara za scenarij dobila prije tridesetog rođendana, no za sada uspjeh ove šarmantne drame nije uspjela ponoviti. Udružili su se poslije "Juno" Cody i Reitman opet nekoliko godina kasnije s filmom "Young Adult" u kojem je Charlize Theron glumila spisateljicu koja se nakon razvoda vraća u svoj rodni gradić i ta joj je uloga priskrbila nominaciju za Zlatni globus, a nekako imam osjećaj da bi Charlize i za posljednji film dvojca Cody - Reitman mogla zaraditi barem nominaciju za Globus, ako ne i za Oscara.
 
U još jednoj u nizu gorko-slatkih više drama nego komedija po imenu "Tully" Theron glumi ženu u kasnim 30-im godinama, koja je naizgled u sretnom braku s dvoje djece, a treće je na putu. Ne samo na putu, jer Charlize, odnosno Marlo upoznajemo s trbuhom do zuba, a uskoro ova majka 8-godišnje kćeri i pomalo divljeg godinu dana mlađeg sina rodi još jednu djevojčicu. I prije trećeg djeteta Marlo je bila sva depresivna, preopterećena i nesređena, a kad se pojavi Mia njezin život završi u potpunom kaosu. Srećom pa joj njezin brat preporuči noćnu dadilju, koja bi je trebala barem malo rasteretiti, a nakon prvotnog nećkanja, ipak se Marlo odluči angažirati djevojku. Skepsa se vrlo brzo pretvara u nevjerojatno olakšanje i dadilja po imenu Tully vrlo brzo za Marlo postaje i puno više od puke dadilje. Postaje ona njena najbolja prijateljica s kojom može dijeliti sve i njen život nekako postaje puno sadržajniji i zanimljiviji te se ona iz depresivne žene nezadovoljna onim gdje ju je odveo život pretvara u vedru osobu puna života, sve do neočekivane završnice u kojoj shvaćamo da je Tully zapravo sasvim druga osoba nego što smo mogli naslutiti na početku.
 
Za ulogu majke iz predgrađa Charlize se udebljala i to poprilično te je nabacila dobrih dvadesetak kila u odnosu na inače kako bi bila uvjerljiva ne više tako mlada mama sa šlaufićima oko trbuha, bokovima i podbradkom. Čak godina i pol nakon snimanja bila joj je potrebna da se vrati na poznatu vitku figuru, no već smo jednom imali priliku vidjeti da je fizička transformacija Šarlizi donijela Oscara (Monster), a vidjet ćemo što će biti sada. Šarlizi sasvim dobro parira i mlada kanadska glumica Mackenzie Davis kao Tully, a riječ je o solidnom i donekle simpatičnom filmu za kojeg vjerujem da bi puno zanimljiviji mogao biti ženskoj od muške publike. Iako je nekako glupo dijeliti filmove na "muške" i "ženske" činjenica je da će se dobar dio muškaraca prije od filma poput ovog odlučiti za neku pucačinu, triler ili western. Film poput "Tully" koji na relativno duhovit i iskren način pokušava predočiti kako izgleda prosječan život žene u braku s više djece, koja ima osjećaj da je zaglavila i da joj se život nije razvio u onom smjeru koji je željela, zapravo je sušta suprotnost svemu tome.
 

Primjedbe