UNCERTAIN GLORY (2017,ŠPA) - 6,5/10



 

Ovaj film Španjolca Augustija Villaronge vodi nas u najtraumatičnije razdoblje povijesti njegove države. Baš kao što u nas i dalje traju prijepori gdje si bio od 1941. do 1945. i čiji je djed ili sad već pradjed bio ustaša, domobran, partizan, četnik ili koje su već sve vojne postrojbe postojale na ovim prostorima tijekom II svjetskog rata, prijepori iz građanskog rata koji se vodio u 30-im godinama prošlog stoljeća između komunista, republikanaca i anarhista s jedne te rojalista, nacionalista i fašista s druge strane i dalje je dosta aktualno u Španjolskoj. "Incerta gloria", kako se ovaj film naziva u originalu, snimljen je po istoimenom romanu katalonskog pisca Joana Salesa. Nakon poraza republikanaca Sales je iz Barcelone morao pobjeći u Francusku pa je od tamo pred nacistima utekao u Dominikansku Republiku, zatim se na neko vrijeme skrasio u Meksiku, a kući se vratio 1948. godine. Po povratku u domovinu Sales je s još nekoliko pisaca pokrenuo klub u kojem su se zalagali za očuvanje katalonskog jezika, a tijekom cijele karijere čovjek je pisao na katalonskom jeziku i junaci su mu obično bili Katalonci.

Zanimljivo je kako je roman "Incerta gloria" (mogli bismo ga prevesti kao "Nesigurna slava") napisao još 1956. godine, no na njemu je radio daljnjih 15 godina pa je ovaj jedan od najpoznatijih romana na katalonskom jeziku svoje konačno izdanje dobio tek 1971. godine. U međuvremenu je ova knjiga prevedena na brojne svjetske jezike, dobio je za nju Sales mnoge nagrade, a kritika je njegovu knjigu uspoređivala s djelima slavnog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, posebno s legendarnom "Braćom Karamazovima". Realno gledajući, ova ekranizacija iskusnog filmaša s Baleara i nema baš nekih dodirnih točaka s Karamazovićima, a priča je smještena u 1937. godinu u pokrajinu Aragon, na prvu liniju fronte između republikanaca i falangista. Iako zaraćene strane dijeli tek nekoliko stotina metara, falangisti, koji su se nakon svesrdne pomoći Hitlera i Mussolinija, sada usredotočili na osvajanje Madrida. Tako da u mjestu u kojem se odvija radnja "Nesigurne slave" ne vlada samo krhki mir, već vidimo da vojnici s jedne strane trguju s vojnicima s druge strane i da svi s nestrpljenjem i strepnjom čekaju kad će puškaranje i bombardiranja ponovno početi.

U ovo maleno mjesto koje su republikanci na početku rata preuzeli od falangista pa likvidirali svećenstvo i veleposjednike, stiže mladi republikanski poručnik, Katalonac Lluis. Iako u Barceloni on ima i ženu i sina, padne vrlo brzo mlađahni Lluis na pomalo dijabolični šarm puno starije udovice dojučerašnjeg veleposjednika Carlane, koja sa svojim sinovima i služinčadi i dalje živi u dvorcu pokraj grada. Vođen životinjskom požudom Lluis sve više pada na čari crne udovice, a ona ga vrlo lako uspjeva nagovoriti da falsificira njen vjenčani list koji će joj omogućiti da postane stvarna vlasnica zamka i zemlje pošto njezin brak s veleposjednikom nikad i nije bio sklopljen, već je zapravo bila njegova ljubavnica, omražena od ostatka sela zbog svoje prijetvornosti i pokvarenosti. U istoj jedinici kao i Lluis je i njegov najbolji prijatelj iz studentskih dana Soleras, mladić koji ratna zbivanja ne shvaća pretjerano ozbiljno i koji je potajno zaljubljen u Lluisovu suprugu. Iako Soleras shvaća da crna udovica samo manipulira zaluđenim Lluisom, a kad mu pokuša ukazati da se potpuno pogubio, Lluis ga počinje smatrati svojim smrtnim neprijateljom, što mora dovesti do brojnih problema za obojicu i dovest će njihovo prijateljstvo na ozbiljnu kušnju. Pokazala se na kraju "Incerta gloria" kao sasvim solidan film, kojem ne nedostaje dinamike i uzbuđenja, no isto tako podosta je sve to bilo predvidivo da bi ocjena bila veća. 

 

Primjedbe