WHITE SUN (2016,NEP) - 6,5/10


Postoje razni misteriji u ovom svijetu na koje vjerojatno nikada nećemo uspjeti doznati odgovor. Mene tako vječno mori pitanje tko je prvi čovjek koji se sjetio da bi šljive mogao baciti u kotao pa od njih ispeći rakiju? Tom bi neandertalcu, australopiteku ili homo sapiensu sa zadovoljstvom stisnuo ruku i dao mu titulu počasnog građanina svemira, a nakon ovog filma samo po sebi nametnulo se jedno gotovo pa identično neodgovorivo pitanje koje glasi - kako je pobogu Danny Glover došao do ovog nepalskog filma te je potpisan kao njegov producent. Prije bih kao producenta ove gotovo pa dokumentarističke biografske ratne drame mogao zamisliti na desetke tisuća drugih ljudi, a stari Danny ne bi mi pao na pamet, no eto, možemo ovom hrabrom i legendarnom borcu protiv opakog Predatora zahvaliti što je ovaj film nekako uspio stići do nas.

I ne samo do nas, već i do relativno široke publike pošto je "White Sun" premijeru imao u programu "Horizonti" festivala u Veneciji, potom je prikazan i na festivalu u Torontu, a bio je i nepalski kandidat za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, no, naravno, nominaciju ipak nije zaslužio. Motiv za nastanak ovog filma njegov autor Deepak Rauniyar dobio je u nepalskom građanskom ratu koji se vodio od 1996. do 2006. godine i u kojem su se borili rojalisti i maoistički revolucionari. Epilog ovog rata bilo je čak 20 tisuća mrtvih ratnika i civila, a 2006. godine konačno je potpisan mirovni sporazum kojim su se i maoisti na kraju uključili u vlast, a dvije godine potom Nepal je iz monarhije doživio transformaciju u demokratsku republiku.

I radnja ovog filma smještena je na sam završetak rata, kad se antirežimski partizan po imenu Chandra nakon desetljeća odsutnosti vraća u svoje selo kako bi pokopao oca. Ondje susreće ljude koje godinama nije vidio pa tako i svoga brata Suraja, koji je za vrijeme rata bio na drugoj strani. Iako bi zajedničkim snagama braća trebala pokopati oca, ratne rane očito su još uvijek duboke i niti jedan ne želi ni milimetar odstupiti od svojih političkih preferenci, što njihov odnos dovodi do razine nemogućeg. Iako se tijekom rata upravo i borio za ukidanje kastinskog sustava, koji je za vrijeme monarhije bio i ozakonjen pošto je hinduizam u Nepalu bio državna religija, shvaća da se u selu nije puno promijenilo i da je demokracija potpuno nepoznat pojam seljanima. Tu je i žena koja je do rata bila Chandrina supruga, a nakon njegovog odlaska u partizane ona se preudala baš za njegovog brata, tu je i mali siročić koji misli da je Chandra njegov otac i svuda ga prati, a iako je krhki mir potpisan, u okolnim šumama i dalje se nalaze naoružani revolucionarni vojnici, kao i vladine snage tako da su konfliktne situacije jako izgledne. "White Sun" pokazao se kao još jedan klasični primjer world cinema i kao zanimljiv film o meni potpuno nepoznatoj kulturi i državi, koji je tematski prilično univerzalan te je zasigurno zato i imao dobru prođu širom svijeta. Uz to priča je potpuno uvjerljiva i izgleda ovaj film kao dokumentarac, što je obično i odlika filmova iz sličnih pomalo egzotičnih zemalja.

IMDB LINK

Primjedbe