EUTHANIZER (2017,FIN) - 6,5/10

 
Veijo Haukka 50-godišnji je mehaničar koji sa strane zarađuje na prilično bizaran način. On je, naime, osoba koja na crno eutanazira kućne ljubimce. Mačići, svizci, zamorci, pigmjeske svinje i ostale male životinje od Veija dobivaju plinsku komoru, dok psi i ostale veće životinje završavaju s metkom u glavi. No, daleko od toga da Veijo to radi jer je nekakav sadist i mučitelj životinja, on se na taj poziv odlučuje isključivo iz razloga kako bi bolesnim i umirućim životinjama skratio patnje. On čak drži prodike ljudima koji dolaze k njemu sa svojim ljubimcima, mlati ljude za koje smatra da se ne skrbe dobro o svojim životinjama, a kad shvati da netko k njemu donese psa samo kako bi ga se riješio, Veijo ga neće usmrtiti, već će ga ostaviti kao svog ljubimca. Upravo to se dogodi kad mu kujicu mješanca na eutanaziju dovede iznimno iritantni vulkanizer i član neke lokalne skupine bijelih supremacista.
 
Veijo idiotu uzme novac za eutanaziju, no psa odluči ostaviti na životu kao svog ljubimca. No, problemi nastanu jer rasist shvati da Veijo nije odradio posao pa sa svojim kolegama kretenima planira osvetnički pohod protiv ovog čovjeka koji zapravo daleko više voli životinje, nego ljude, a koji se upravo sada valjda prvi puta u svom životu zaljubio u podjednako bizarnu i čudnu medicinsku sestru koja se brine o njegovom umirućem ocu. Iskreno, nemam pojma zašto sam mislio da bi ovaj film mogao biti nekakva krimi komedija, bit će da sam ga pomiješao s nekim drugim finskim filmom koji sam planirao pogledati, no "Euthanizer" ili "Armomurhaaja" kako se ovaj film naziva u originalu pomalo je sumorna kombinacija drame i trilera.
 
Premijeru je ovaj film koji je režirao i napisao čovjek po imenu Teemu Nikki imao na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je i dvije nagrade u izboru za najbolji finski film godine. Iako je konkurencija bila iznimno teška (imali su Finci u 2017. godini nekoliko zanimljivih i uspješnih filmova kao što su "Unknwon Soldier", "Ikitie" ili "Druga strana nade" Akija Kaurismakija), uspio je Nikki osvojiti nagradu za najbolji scenarij, a filmu je pripala nagrada i za najbolju glazbu. U svakom slučaju riječ je o prilično neobičnom i bizarnom filmu s potpuno neočekivanom završnicom, u kojem mi je mrvicu smetalo što djeluje potpuno hladno. No, sjevernjaci su to, bit će da je to nešto normalno tamo.
 

Primjedbe