JOURNEYMAN (2017,GBR) - 6,5/10

 
Boks je zasigurno jedan od najfilmičnijih sportova i u posljednjih stotinu i nešto godina koliko film postoji kao medij mogli smo se nagledati na stotine filmova o boksačima. Ugledni britanski glumac Paddy Considine donosi nam ovaj puta priču o boksaču koji je primio nekoliko više udaraca u glavu nego što je mogao podnijeti. Considine je pažnju na sebe skrenuo još 2004. godine žestokom socijalnom krimi dramom "Dead Man's Shoes" koju je napisao zajedno s Shaneom Meadowsom, koji je film i režirao, a Considine je i odglumio glavnu ulogu vojnog veterana koji se vraća kući i kreće u osvetnički pohod. Glumio je potom Considine u brojnim britanskim i američkim produkcijama, da bi 2011. godine debitirao i kao redatelj s filmom "Tyrannosaur", također žestokom socijalnom dramom za koju je i dobio nagradu britanske filmske akademije za najboljeg debitanta.
 
Vratio se sada Considine s još jednom socijalno - sportskom dramom o boksaču na zalazu Mattyjem Burtonom, svjetskim prvakom u srednjoj kategoriji koji prije umirovljenja ima za odraditi još jedan meč. Mislio se Matty i ranije umiroviti, no novac od meča s nadolazećom zvijezdom Andreom Byteom trebao bi mu osigurati miran život za njega, njegovu suprugu Emmu (Jodie Whitaker) i malenu kćer. No, jedan udarac u glavu u posljednjem meču za njega se pokaže koban jer doživljava ozbiljne ozljede mozga. Nakon što se probudi iz kome, vraća se Matty na razinu djeteta s potpuno izgubljenim ne samo motoričkim funkcijama, već i gubitkom pamćenja. Jednostavno, nije on više osoba, a kako to već obično biva u takvim situacijama, čovjek koji je do jučer imao cijelu vojsku prijatelja i obožavatelja, sada ostaje potpuno sam. Svi koji su ga do jučer tapšali po ramenima i govorili mu "care, najbolji si!" sada su iščeznuli, a računati može samo na vlastitu obitelj. No, pitanje je koliko će i obitelj imati strpljenja s njim, pošto je Matty sada postao potpuno drukčija osoba od one koja je bio.
 
Činjenica je da se ovaj film s tematikom boksa bavi na nešto drukčiji način od većine sličnih filmova s kojima smo se do sada imali priliku susresti. "Journeyman" u kojem je Considine odigrao trostruku ulogu, odnosno napisao je scenarij i režirao film te odglumio glavnu ulogu, bavi se s problematikom posljedica boksa. I na primjeru najvećeg od najvećih, odnosno Mohammada Alija (koji je, naravno, uzor glavnom liku u ovom filmu) mogli smo vidjeti koje su posljedice dugogodišnjeg bavljenja boksom i prevelikog broja primljenih udaraca u glavu. Jesu li novac, slava i obožavanje koje profesionalni boks donosi tek rijetkima vrijedni za plaćanje užasne cijene i uništenja zdravlja, glavno je pitanje kojim se bavi ova fiktivna, ali potpuno moguća priča. Riječ je o iznimno emotivnoj drami s jako dobrim glumačkim ostvarenjima dvoje glavnih protagonista, koja je imala i tri nominacije u izboru za britanski nezavisni film godine. 
 

Primjedbe