MYSTERY ROAD (2018,AUS) - 6,5/10



 

Aboridžinskog detektiva po imenu Jay Swan mogli smo prije nekoliko godina upoznati u australskom krimiću "Mystery Road". Lik detektiva Swana kojeg je utjelovio australski glumac aboridžinskog porijekla Aaron Pedersen osmislio je scenarist i redatelj također aboridžinskog porijekla Ivan Sen, koji je i režirao film "Mystery Road" iz 2013. godine, a potom i nastavak Swanovih avantura, odnosno film "Goldstone" tri godine potom. Priče smještene na sam sjever Australije, odnosno najrjeđe naseljeni dio ove ionako rijetko naseljene zemlje - kontinenta, pokazale su se iznimno popularne među australskom publikom pa se odlučilo krenuti sa snimanjem serije u kojoj će detektiv Swan rješavati zločine. Sen se ovaj puta zadovoljio ulogom producenta, na scenariju je radilo više ljudi, a režije se primila Rachel Perkins (također Aboridžinka porijeklom). I dobili smo šestodjelnu krimi seriju koja se tematski i stilski ne razlikuje mnogo od ranija dva filma, no autori su sada dobili više vremena da se razigraju, izgrade radnju i likove, a nadjenuli su joj isto ime kao i filmu otprije pet godina.

Uz Swana, koji je ovaj puta pozvan da rasvjetli zločin u zabačenom mjestu na sjeveru Australije, na rješavanju misterioznog nestanka mladog Aboridžina i njegovog prijatelja backpackera odnosno lutalice, radi i lokalna policajka Emma James (veteranka Judy Davis). Naravno da ti nestanci moraju voditi do dubljih tajni koje skriva ovo mjesto u kojem naizgled mirno već desetljećima žive urođenici i bijelci. Nestanci, ubojstva ili kriminal u aboridžinskim zajednicama, pogotovo u takvim izoliranim dijelovima zemlje, obično je nešto što previše ne intrigira policijske snage u velikim gradovima pa takvi zadaci redovito padaju na Swanova pleća. A on je prilično šutljivi tip, koji kad zagrize neki zadatak onda ga ne pušta do kraja i tip kojeg pretjerano ne vole ni bijelci, dok ga Aboridžini smatraju izdajicom pošto baš i nije uobičajeno da jedan domorodac postane policajac. Naravno da u takvim uvjetima Swanu nije nimalo lako baviti se detektivskim poslom, tim više jer vidimo da ima čovjek ozbiljnih obiteljskih problema i za njim u mjesto u kojem istražuje zločin stiže i problematična kćer, kao i bivša žena koja ima problema s alkoholom.

Kao i u prethodna dva filma, divljine sjevera i sjeverozapada Australije i sada igraju vrlo bitnu ulogu, no najproblematičniji aspekt ove serije pokazala se prilična banalost i predvidivost zapleta. I likovi su u većini slučajeva dosta jednodimenzionalni, dijalozi su često prilično neuvjerljivi, a većina glumaca nije na visini zadatka i djeluje sve to dosta umjetno. Kao da se previše očekivalo upravo od tih krajolika i kao da se nadalo da će krasna fotografija i nevjerojatno prirodno okruženje uspjeti nadomjestiti sve ostalo. Činjenica je da sam od ove serije očekivao puno, puno više, posebno jer su oba filma s detektivom Swanom u glavnoj ulozi bila sasvim korektna i zanimljiva. No, ono što je u većini slučajeva kad su u pitanju serije prednost, a to je da se ima dovoljno vremena za razvoj priče i likova, ovdje se pokazalo kao mana i problem. Djeluje sve to jako prerazduženo i imam dojam kao da se i ova priča mogla svesti na jedan cjelovečernji film i da možda nije bilo potrebno inzistiranje na mini-seriji. Vidjet ćemo što će u budućnosti biti s detektivom Swanom jer činjenica je da u tom liku ima potencijala i da australske divljine zasigurno skrivaju pregršt zanimljivih priča. No, priča koje bi trebale biti ispričane na daleko uvjerljiviji i kvalitetniji način od ovoga. 

 

Primjedbe