WHO IS AMERICA? (2018,SAD)




Mislim da je ovo prvi puta da kod nekog filma ili serije neću onome što sam pogledao dodijeliti nikakvu ocjenu. Ta ocjena zapravo ne mora ništa i značiti i čisto je moj subjektivni dojam prema određenom sadržaju koji se s protokom vremena i naknadnim razmišljanjem može promijeniti, no film i nije atletika pa da se kao na utrci na stotinu metara egzaktno može izmjeriti tko je najbrži i najbolji. Film je čisto subjektivno iskustvo i ono što je meni izvrsno, nekom drugom može biti najveće smeće i obrnuto i to je sasvim logično i posve normalno jer bilo bi i pomalo zastrašujuće da nam se svima jednako sviđaju sve stvari, a da su nam iste stvari jednako gadljive i užasne. A imam osjećaj da upravo takav dojam na publiku ostavlja britanski komičar Sacha Baron Cohen, čovjek s tisuću lica, kojeg smo do sada mogli upoznati kroz niz alter-ega poput Ali G-ja, Borata ili Brune. Cohen se sada vraća s novom emisijom u kojoj na sebi svojstven način pokušava doći do odgovora na pitanje iz naslova ove sedmodjelne emisije koju je emitirao Showtime (koji se, uzgred rečeno, već našao pod morem tužbi zbog Cohenovog najblaže rečeno uvrnutog smisla za humor) i za koju je gotovo nemoguće reći je li genijalna ili odvratna. Ili negdje između.

U ovoj seriji Cohen radio ono u čemu je i do sada bio najbolji - zajebava ljude i navodi ih da sami pokažu koliko su zapravo glupi, pokvareni, primitivni, zatucani ili sve zajedno. Mislim da je Einstein jednom rekao da su samo svemir i ljudska glupost beskonačni, a Cohen se trudi dokazati da je barem ovo drugo istina. I što je najbolje od svega, on živim i stvarnim ljudima, prosječnim Amerikancima, poznatim političarima, krezubim rednecima, celebrityjima i ostalima s kojima se susreće ne nudi pojas za spašavanje kad oni krenu potvrđivati koliko su glupi, zatucani i puni predrasuda. On ih gura još dublje i dublje, do točke koja nerijetko prelazi granice apsurda i nemogućeg.

Ova je serija koju je nemoguće gledati, a da se ne osjeća susramlje s ljudima koji su nasjeli na njegove provokacije i na njegovu bolesnu zajebanciju (iako ima i onih koji su ga prokužili, no vrlo malo je takvih). Cohen je čovjek koji granice ne poznaje i zato mnogi smatraju da je njegov humor neukusan, degutantan, nevjerojatno prostački i uvredljiv i djelomično su u pravu, no Cohen je istovremeno i dostigao savršenstvo u tom kvazidokumentarnom i neglumljenom humoru i ono što on može izvući od čovjeka, to vjerojatno ne može nitko. "Who is America?" je definitivno prava serija na pravom mjestu i u pravo vrijeme te sadržaj koji savršeno ocrtava društvo fake newsa, influencera, instagram ili youtube zvijezda i sveopće gluposti i idiokracije općenito. 


Ovu je emisiju / seriju Cohen potajice snimao mjesecima, a pošto su njegov lik Borata i ostali likovi već toliko poznati, morao je osmisliti nova alter-ega i nove maske kako ga sugovornici ne bi prepoznali. I čovjek je ovaj put osmislio ne jedan, već šest bolesnih alter-ega, koja idu po Americi i zafrkavaju poznate i nepoznate. Billy Wayne Ruddick je tako ekstremno-desni teoretičar zavjera i samoprozvani građanin - novinar, koji u svojoj emisiji ugošćuje političare među kojima i Bernie Sandersa, poznatog novinara Teda Koppela pokušava uvjeriti da je više ljudi bilo na inauguraciji Trumpa nego na Obaminoj, a ministra zdravstva da AIDS ne postoji. Dr. Nira Cain - N'Degeocello je über-liberal, Rick Sherman je bivši zatvorenik koji se odlučio baviti umjetnošću, Erran Morad (meni najbolje osmišljeni lik koji je praktički sve sugovornike uspio napraviti potpunim budalama) je izraelski stručnjak za antiterorizam koji je čak uspio nagovoriti Dicka Cheneyja da mu se potpiše na kanistar s kojim se služi za "waterbordanje" supruge. Gio Monaldo je talijanski milijarder i modni fotograf, koji će pokušati iz O. J. Simpsona izvući priznanje da je doista bio suprugu, a OMGWhizzBoyOMG!je finski youtuber koji u nekakvoj djetinjastoj emisijici između ostalih ugošćuje šerifa iz kojeg će izvući da ovaj kaže kako bi 30-ih godina u Njemačkoj štitio naciste od prosvjeda antifašista.

Jasno da su neki skečevi uspješniji, neki baš i ne, no Cohen je definitivno uspio prikazati tko je to današnja trumpovska Amerika i potpuno razgolititi predrasude svojih sugovornika. Čovjek jednostavno ne može shvatiti kako je senatora iz Georgije uspio dobiti da ovaj skine gaće i gologuz krene prema njemu u tečaju samoobrane protiv džihadističkih terorista. Ili kako je izvjesnom food-kritičaru uspio prodati priču ne da mu je samo poslužio odrezak od kineskog disidenta, kojeg je ovaj u slast pojeo, već ga nagovoriti i da mahne u kameru i zahvali se njegovim roditeljima? Kako je skupinu primitivaca iz Texasa uspio nagovoriti da se maskiraju u 14-godišnje Meksikanke i organiziraju feštu kako bi privukli meksičke silovatelje i pedofile da bi ih potom poubijali. Kako je nekog krezubog šovinista i velikog pobornika Trumpa uspio nagovoriti da se njih dvojica maskiraju u stare lezbijke i infiltriraju u ženski marš u San Franciscu pod objašnjenjem da liberalke u republikanske dućane ubacuju pelene koje djecu pretvaraju u transrodne osobe? Na desetke takvih i još bolesnijih skečeva skriva ova sedmodjelna serija i oni koji i inače vole Cohenov humor ovo ni u kojem slučaju ne bi smjeli propusiti. 

Primjedbe