WOMAN WALKS AHEAD (2017,SAD) - 6,5/10


Ne znam čini li se to meni samo ili je Amerikance, barem onaj dio koji se bavi snimanjem filmova, posljednjih godina zgrabila opasna grižnja savjesti zbog sveg zla koje su činili i crnicima i indijancima. Možda pretjerujem, no kad je recimo u pitanju western to je posve očito jer se stvarno ne mogu sjetiti kad sam pogledao neki friški western, a da on nije revizionistički i da bijelci u njemu nisu prikazani kao negativci, a indijanci kao žrtve. Nakon desetljeća u kojima su se kao na tekućoj vrpci štancali klasični westerni u kojima su romantični revolveraši i borci za pravdu tamanili podivljale i krvoločne indijance koji su ničim izazvani napadali karavane koje su putovali na zapad, sada su se stvari malo promijenile. Naravno da iz današnje perspektive takvi starinski westerni djeluju i pomalo smiješno, no istovremeno me čak i žalosti što se bar tu i tamo ne pojavi (a da nije žbrlj produkcija) neki gotovo klasični westernčić u kojem revolveraši i odmetnici pljačkaju banke, napadaju vlakove pa odlaze u salun i loču, gnjave kurve, potuku se pa ih gazda krčme pobaca van.

Lako je za pogoditi da je i ovaj film za koji je zaslužan britanski dvojac Susanna White (niz britanskih serija je režirala) kao redateljica i Steven Knight (Eastern Promises, Sweet Little Lies te serije poput Peaky Blinders i Taboo) klasični revizionistički western. Zapravo, "Woman Walks Ahead" western je samo po tome što je njena radnja smještena u 1890. godinu u američku saveznu državu Dakotu. Više je to povijesna drama o stvarnim ljudima, odnosno o američkoj slikarici Caroline Weldon (Jessica Chastain), koja se iz New Yorka zaputila na zapad kako bi naslikala legendarnog poglavicu Siouxa (silno sam se razočarao prije koju godinu kad sam shvatio da se to Sioux čita "sju", no za mene koji sam odrastao na Zagoru i Tex Willeru siuksi će uvijek biti siuksi) Bika Koji Sjedi. No, naravno da jednom kad upozna Bika i probleme s kojima se indijanci nagurani u rezervate susreću, Weldon se odluči boriti za njihovu stvar.

Zapravo već na putu za Dakotu u vlaku ona upozna vojnog atašea (standardno dobri friški oskarovac Sam Rockwell), koji je upozorava da pokupi stvari i vrati se na zapad jer je gotova stvar da će se indijancima oteti i ono malo zemlje što je dogovoreno prijašnjim sporazumom nakon Little Big Horna. No, tvrdoglava i hrabra slikarica ne odustaje od svojih planova te je spremna na sve da napravi ono što je zacrtala, a u tome je jasno i uspjela jer njezin portret slavnog poglavice i danas krasi povijesni muzej u Sjevernoj Dakoti. Činjenica je da je kroz ovaj film fino ispričana priča o stradavanju američkih urođenika, no najveći problem ovog filma je što je ista ta priča ispričana već na stotine puta i što je danas znaju valjda svi prvašići u osnovnim školama od Nepala i Mauretaniji pa do Štakorovca i Svinjarca. Da bude jasno, "Woman Walks Ahead" sasvim je korektan i relativno zanimljiv film sasvim kvalitetno i režiran i napisan, kao i sa sasvim dobrim glumačkim izvedbama (zanimljivo je kako je za mene anonimni glumac podrijetlom iz plemena Cree po imenu Michael Greyeyes čak i zasjenio zvijezde poput Chastain i Rockwella), no film je to s kojim i nismo dobili nešto novo ili nešto što nismo znali, a mislim da bi to trebala biti svrha filmova koji se snimaju po stvarnim događajima i ljudima. 

Primjedbe