WONDER (2017,SAD) - 8/10

 
Iz nekih potpuno iracionalnih razloga mjesecima sam odlagao gledanje ovog filma. Mislim da mi se "Čudo" više od pola godine kiselilo na hard disku, stalno sam ga zaobilazio i preskakao, vjerojatno pretpostavljajući da je riječ o klasičnom sladunjavom američkom filmu kojim se podilazi ukusu masovne publike. Jer filmovi o bolesnoj djeci, djeci s invaliditetom, djecom u sirotištima, djecom u popravnim domovima ili u ovom slučaju film o djetetu s genetskim poremećajem zbog kojeg mu je lice potpuno deformirano u pravilu i jesu filmovi koji plešu po rubu patetike i nerijetko je prelaze i filmovi su to koje raja voli. Vjerojatno ima u svima nama nešto podsvjesno da se uvijek senzibiliziramo s takvim malenim jadničcima koje život nije mazio i koji na kraju iz svojih naizgled bezizlaznih situacija izađu kao pobjednici, bez obzira što znamo da je sve to samo fikcija. No, to i ne čudi jer obično su to filmovi uz koje se čovjek na kraju mora osjećati dobro i filmovi uz koje gorke suze i knedle u grlu s početka prerastu suze radosnice na kraju filmova.
 
I"Wonder" se na koncu pokazao kao jedan od takvih filmova koji ide niz dlaku publici i jedan od filmova koji je nemoguće ne voljeti. Eto, i meni se ovaj film, kao uostalom i dobrom dijelu svijeta pošto je na kino-blagajnama zaradio više od 300 milijuna dolara, svidio i mislim da je riječ o toploj, feel-good i inspirativnoj priči koja vjerojatno ne bi mogla ostaviti ravnodušnom ni Hitlera, Mussolinija, Pol Pota, Staljina, Scipiona Afričkog, Džingis-kana, a ni ostale slične manijake kroz povijest. Gotovo pa mogu zamisliti Francisca Franca kako grca u suzama tijekom finalne scene, Augusta Pinocheta kako jebe mater klincima koji se rugaju njegovom malom imenjaku i glavnom junaku filma ili Luckyj Luciana kako okuplja četu svojih siledžija pa im naređuje da pronađu klinca koji prednjači u maltretiranju malenog glavnog junaka i spakiraju mu konjsku glavu u krevet. "Wonder" je jednostavno takav film, film koji bi se u pravilu trebao svidjeti apsolutno svima.
 
Maleni August "Auggie" Pullman (Jacob Tremblay, sjećamo ga se iz "Sobe", ne teško ga je sada prepoznati jer ima masku koja mu se svakog dana tijekom snimanja filma stavljala na lice, što je trajalo po sat i pol vremena) desetogodišnjak je koji živi u okolici New Yorka s majkom (Julia Roberts), ocem (Owen Wilson) i četiri godine starijom sestrom. Auggie ima rijedak genetski poremećaj zbog čega mu je lice deformirano i on je do sada praktički živio pod staklenim zvonom. Školovala ga je majka, družio se s jako malo ljudi izvan obitelji, no sada dečec kreće u peti razred i roditelji odlučuju da je vrijeme da konačno dođe u kontakt sa svojim vršnjacima i da upozna što je život. Jasno i da je Auggie u strahu kako će okolina reagirati na njega, i brižni roditelji su svjesni da će njihov sinčić biti meta školskih nasilnika i klinaca općenito jer znamo kakva su djeca, uvijek se najlakše okomiti na najslabijeg i najnemoćnijeg u društvu. I u početku Auggiejeva pojava stvarno i počne izazivati neskriveno zgražanje klinaca, no kako vrijeme prolazi i klinci polako počinju prepoznavati njegovo pravo lice i pretvara se ovo u jednu pravu feel good pričicu.
 
I mora se priznati da je i scenaristički tim koji je obradio istoimenu knjigu koju je spisateljica Raquel Jaramillo napisala pod pseudonimom RJ Palacio, kao i redatelj Stephen Chobsky (hvaljena indie teen drama "The Perks of Being a Wallflower" za koju se baš i ne sjećam da me se dojmila, ali dobro) napravio kvalitetan posao. Film nije ni izbliza toliko sladunjav kao što bi se dalo naslutiti, a kao odličan potez pokazala se ideja da se priča ne ispriča samo iz Auggiejeve perspektive, već i iz perspektive nekolicine drugih likova. Time se uspjelo izbjeći nepotrebno patetiziranje, ali i pretjerivanje u žalovanju nad sudbinom 10-godišnjaka, a usput se prikazalo kako pod sjenom brata koji kupi svu pažnju roditelja živi njegova sestra. Vidimo da fizička ružnoća ne mora biti isključivi razlog da se bude nesretan i nezadovoljan, već da se jednako napušteno i zaboravljeno mogu osjećati i oni savršenog fizičkog izgleda. Eto, sad sam i ja malo zaglavio u patetiziranju i serinjanju, no što ću kad takvi filmovi očito i na mene tako utječu, a istaknuo bih još i očekivano dobru glumu. 
 

Primjedbe