HEAVY TRIP (2018,FIN) – 6,5/10





Kad bi se na nekom kvizu u igri asocijacije pojavili pojmovi glazbena komedija i Finska, svaki malo bolji poznavatelj filma k'o iz topa bi napisao legendarne Kaurismakijeve «Leningrad Cowboyse», no umjesto neobičnog ruskog rock banda s prepoznatljivim špic frizurama, u ovom slučaju imamo jedan još malo žešći bend. Death, black i slične inačice ekstremnog metala nekako su karakteristični ne samo za Finsku, već i za cijelu Skandinaviju, a negdje sam čak nedavno pročitao da Norveška svoj black metal planira zaštititi kao autohtoni kulturni proizvod. 
 
Nemam pojma jesu li to i učinili, no već samo to dovoljno govori koliko je takva vrsta muzike ondje zaživjela i klinci kad uzimaju gitare u ruke ne zamišljaju se kao neke nove Elvise Presleyje, Johnnyje Casheve ili Bono Voxove, već vjerojatno zamišljaju kako će jednog dana namazati lice bijelim puderom, početi manijakalno udarati po instrumentima i growlati u mikrofon. Taj san ima i 25-godišnji Turo, koji živi negdje na finskom selu i koji sa svoja tri prijatelja ima death metal bend. Sviraju oni obrade poznatih metal hitova u klaonici jelenova u vlasništvu gitaristovog oca, a nakon što jednog dana sasvim slučajno snime pjesmu za koju su uvjereni da će postati hit i nakon što se još većim slučajem u klaonici pojavi organizator poznatog metal festivala u Norveškoj, njihove ambicije porastu.

No, osim što su i dalje potpuno nepoznati i svojim sumještanima koji za njih misle da su potpuni čudaci i bezveznjaci, Turo ima problem što je riječ o frontmanu sa strahom od javnog nastupa. Bez obzira na to, on je svojim kolegama iz benda izmislio da mu je norveški organizator javio kako je oduševljen njihovom pjesmom i da im je osigurao nastup na glavnoj pozornici festivala, nakon čega svi oni preko noći postanu glavne face u svom selu. Nadjenu svom bendu naziv «Impaled Rektum» (vjerujem da ovo ne treba prevoditi) i kreću oni tako na suludi road trip tijekom kojeg ćemo vidjeti krađu leša iz groba, obračun s ljenivcem ili takvom nekakvom životinjom, bliski susret s vikinzima, kao i suludi oružani sukob Norveške i Finske. 
 
Vrlo brzo ova je glazbena komedija u Finskoj dostigla kultni status, a odmah ću upozoriti da je riječ o pomalo drukčijoj vrsti humora u odnosu na kakav smo se naviknuli u angloameričkim filmovima. Unatoč tome, «Heavy Trip» ili «Hevi reissu» u originalu, završio je i u ograničenoj američkoj kino-distribuciji. Jasno da se ovdje nije moglo izbjeći dosta klišeiziranih situacija koje bismo i očekivali u ovakvom filmu, riječ je o na trenutke doista duhovitom i simpatičnom filmu, koji bi se mogao posebno svidjeti onima koji bolje poznaju tu heavy metal scenu i donekle shvaćaju taj tip zafrkancije.  


Primjedbe