THE SINNER (2017-21,SAD) – 7/10



Mogu li naizgled obični ljudi počiniti najbrutalnije zločine pitanje je koje postavlja ova američka serija, a na njega i sama vrlo brzo odgovara. Jasno da je taj odgovor jedno veliko da pošto u prvoj sezoni imamo slučaj mlade žene koja ničim izazvana izbode nepoznatog čovjeka, a u drugoj sezoni imamo 13-godišnjaka, koji također bez razloga ubije ljude za koje mislimo da su njegovi roditelji. Iako prva i druga sezona, za razliku većine drugih sličnih serija, nisu fabularno povezane, jedina spona im je inspektor Harry Ambrose (Bill Pullman), koji se pojavljuje u obje sezone i čini da «The Sinner» ne djeluje kao dvije potpuno različite serije. Harry je policajac pred mirovinom kojem vrag ne da mira i slučajeve koji izgledaju naizgled jednostavno on odlučuje dodatno čačkati i u oba slučaja iskopa puno dublju motivaciju i čini nam se da je on čak i više na strani optuženih, nego optužbe. Tako u prvoj sezoni mlada majka (Jessica Biel koja je ujedno i producentica ove serije) zapravo i nije baš sasvim nasumično ubila čovjeka na plaži, dok za klinju iz puno bolje druge sezone vidimo da on stiže iz nekakvog religijskog kulta koji uči da smrt nije kraj i da ubrzo potom slijedi transformacija.

U moru vrhunskih serija s kojima smo zapljusnuti u posljednje vrijeme, nije se «Griješnik» uspio izdvojiti kao jedna od TOP serija, no čim sam obje sezone uspio odguliti do kraja, to onda mora pokazivati da i nije tako loše. Posebno druga sezona u kojoj je priča daleko bolje razrađena i uvjerljiva, za razliku od prve koja se pokazala pomalo banalno i previše neuvjerljivo. U drugoj sezoni i glumačka ekipa nekako mi je uvjerljivija i uzbudljivija, baš kao i kompletna priča, koja postaje nekako dijaboličnija i još mračnija. Inače, snimljena je ova serija, barem prva sezona, po istoimenoj knjizi njemačke spisateljice Petre Hammesfar, a nakon što je serija postigla priličan uspjeh pa bila i nominirana za Zlatni globus za najbolju mini-seriju, odlučeno je da će se snimati i druga sezona, za koju nije bilo književnog predloška. 
 
Unatoč tome što je druga sezona zabilježila nešto manju gledanost i nešto slabije kritike, meni se ona čak i više svidjela, a oni koji vole psihološke trilere koji plešu po rubu paranormalnog i nadnaravno mogli bi biti zadovoljni «The Sinnerom», a puno se nije promijenila ni treća sezona u kojoj će se inspektor Ambrose ponovno naći upetljan u jedan krajnje neobičan i netipičan slučaj. U sličnom tonu nastavlja se i u četvrtoj sezoni koja se odvija na izoliranom otoku na zapadu SAD-a uz granicu s Kanadom. Nakon umirovljenja ondje se u društvu svoje drage uputio Ambrose kako bi se konačno opustio od svih tih jezivih zločina kojima se bavio, no i ondje će izmučenog detektiva susresti problemi slični onima s kojima se ranije susretao i misteriozna smrt koju valjda samo on može riješiti.

Primjedbe