3 TAGE IN QUIBERON (2018,NJE) - 6,5/10



Austrijske glumice Romy Schneider vjerojatno se dobro sjećaju oni nešto stariji. Nakon što se još kao maloljetnica proslavila ulogama u filmovima o habsburškoj princezi Sissi, Schneider je postala iznimno popularna u cijeloj Europi. Kako to već obično biva, ljepuškasta tinejdžerica vrlo brzo izrasla je u pravu ljepoticu i s nepunih 20 godina završila je s koju godinu starijim glumcem i zavodnikom Alain Delonom te je s njim otišla živjeti u Francusku. Ljubav s Delonom i nije bila dugog vijeka, no tijekom 60-ih i 70-ih godina Romy je ostvarila zavidnu glumačku karijeru. Koliko je imala uspjeha na profesionalnom planu, toliko je je sreća nije pratila na privatnom planu. Drugi suprug joj se ubio, a ubrzo joj je poginuo i 14-godišnji sin. Kako je s godinama Schneider razvila ozbiljnu ovisnost o alkoholu i tabletama, bila je ozbiljno depresivna, a srce ju je izdalo u proljeće 1982. godine, s nepune 44 godine.

U filmu njemačke autorice Emily Atef pratimo tri dana u životu Romy Schneider godinu ili dvije prije njezine smrti, za vrijeme dok je boravila u klinici za rehabilitaciju u Francuskoj. Impresivnu ulogu kao Romy Schneider ostvarila je njemačka glumica Marie Bäumer koja neodoljivo podsjeća na stvarnu junakinju, a za svoj je nastup bia nominirana i za europsku glumicu godine. Osvojio je ovaj film čak sedam nagrada u izboru za njemački film godine (najbolji film, režija, glavna i sporedna glumica, sporedni glumac, fotografija i glazba), dok je europsku filmsku nagradu dobio za originalnu glazbu. Premijeru je "Tri dana u Quiberonu" imao na festivalu u Berlinu 2018. godine, gdje je bio u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, a slavnu glumicu ovdje upoznajemo kao doista izmučenu 42-godišnjakinju u strašnim problemima, koju jednako koliko i profesionalne ambicije, vodi želja za novom romansom i životom.

Iako je ponekad teško zamisliti da su te osobe koje stalno nasmiješene gledamo s ekrana zapravo nesretne i nezadovoljne, vidimo da je to ipak čest slučaj. Tako je i Romy naizgled bila zvijezda koja je imala sve i život joj je naizgled izgledao kao bajka, a zapravo je bio potpuni kaos. Ovaj je film ujedno i zanimljiva karakterna studija jer autorica pokušava otkriti tko je zapravo Romy bila? Tko se to stvarno skrivao iza fasade uspješne i slavne glumice, kojoj je skakanje iz uloge i uloge bio i svojevrsni eskapizam i bijeg od stvarnosti i problema? Kako je za života Schneider bila prava kraljica skandala i uvijek je tabloidima nudila materijala da je predstavljaju kako im odgovara, tako i sada za vrijeme njene rehabilitacije u kliniku stižu dva novinara koji će napraviti, pokazat će se to, posljednji intervju koja je ova glumica ikada dala. Upravo na temelju tog intervjua autorica je dobrim dijelom pokušavala i dokučiti tko je Romy zapravo bila, a rezultat tog istraživanja je ova crno - bijela emotivna i zanimljiva drama.

Primjedbe