ARCTIC (2018,ISL) - 8/10



Brazilski glazbenik i filmaš Joe Penna (pravim imenom Jonatas de Moura Penna) već je kao tinejdžer putem Youtubea izgradio svoje ime. Do početka 2011. godine njegov kanal "MysteryGuitarMan" postao je najpopularniji Youtube kanal u Brazilu i do danas je njegove video-uratke pogledalo više od 400 milijuna ljudi. Standardne snimke gitarskih obrada poznatih pjesama Penna je vrlo brzo počeo nadopunjavati kratkim filmovima u vlastitoj produkciji, potom se prebacio i na televiziju, a logičan nastavak svega toga bila je i "prava" filmska karijera. Nakon više kratkih filmova, konačno je početkom 2017. godine počeo snimati i svoj dugometražni prvijenac, za koji je zajedno sa svojim standardnim suradnikom Ryanom Morrisonom i napisao scenarij. Iako njegov redateljski prvijenac nije podržao niti jedan veći američki studio, uspio je Penna osigurati financiranje islandskih producentskih kuća, a na ovom je izoliranom otoku - državi za samo 19 dana snimio ovu survivalističku priču.

Priča "Arctica" krajnje je minimalistička i jednostavna i u njoj pratimo sudbinu čovjeka kojem ni ne znamo ime (ipak ćemo saznati da se zove H. Overgard), ne znamo ni tko je on, ni što se s njim dogodilo, ni kako. Ne znamo ni koliko je dugo on već sam u pustošima arktičkog polarnog kruga, niti kuda je išao kad se njegov aviončić ondje srušio. No, ništa od toga zapravo i nije važno pošto je "Arctic" zapravo survivalistički one-man show izvanrednog danskog glumca Madsa Mikkelsena. Uopće ne čudi da je prema vlastitom priznanju ovo bilo najteže i najzahtjevnije snimanje u cijeloj karijeri za Mikkelsena, a uz njega se u ovom filmu pojavljuje tek još jedan lik, teško ozlijeđena djevojka čiji će život Mikkelsenov lik spasiti nakon pada helikoptera.

Mogli smo se tijekom godina nagledati na stotine sličnih filmova u kojima pojedinci ili grupe pokušavaju preživjeti u ekstremnim i nepristupačnim područjima zemaljske kugle, no "Arctic" se ističe u svemu tome jer je ovo, ispostavit će se, jedna krajnje ozbiljna i realna priča. Ovo što će doživjeti naš junak djeluje kao da bi se i doista moglo dogoditi onome nesretniku koji se i stvarno nađe u njegovoj situaciji i nema tu nepotrebnih nabrijavanja priče pošto je sama priroda ondje toliko surova i neprijateljska da je samo izdržavanje jednog dana već uspjeh. Po nekim detaljima da se naslutiti da je Overgard već ondje neko vrijeme pošto se on donekle uspio prilagoditi na život u ekstremnim polarnim uvjetima, a kad u jednoj od prvih scena izuje čizme, vidimo i da je to školovanje skupo platio. Preživljava on pecajući ribu, svaki dan odlazi na najvišu uzvisinu kako bi pokušao uhvatiti radio-signal i marljivo radi mapu terena pripremajući se za pokušaj pohoda na neko od mjesta gdje bi moglo biti ljudi.

Naravno da to nije sve jer kako je riječ o Arktiku, prvi i jedini susjed mu je veliki polarni medvjed, čije je tragove zamijetio u blizini olupine aviončića u kojem mu je skrovište. Djeluje ovaj čovjek već kao da je izgubio svaku nadu za spasom, no još jedna nesreća i u njemu kao da će probuditi dodatnu snagu i odlučit će se on na pokušaj proboja na sigurno. Ne puno, nego apsolutno sve ovdje počiva na uvjerljivosti glavnog lika, a standardno ekspresivni Mikkelsen, glumac s izrazito prepoznatljivim i izražajnim licem ovdje je doista odradio izuzetan posao. Vjerujem da ni njemu, a ni ostatku ekipe nije bilo nimalo lako snimati ovaj film, no svi ti napori na koncu su se isplatili pošto je "Arctic" jedna od najboljih survivalističkih priča posljednjih godina o čemu možda najbolje svjedoči i desetominutni aplauz nakon premijerne projekcije u Cannesu 2018. godine.

Primjedbe