ASHES IN THE SNOW (2018,SAD-LIT) – 6,5/10



Iz Litve nam stiže još jedna priča smještena u II svjetski rat, no ovaj puta negativci nisu nacisti, već sovjeti, a snimljena je ova ratna drama prema uspješnom romanu «Between Shades of Grey» američke književnice litvanskog porijekla Rute Sepetys. Iako je riječ o fikcionalnoj priči, ona je zasnovana na stvarnim događajima i progonu brojnih ljudi iz baltičkih zemalja kao što su Litva, Latvija i Estonija tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća. Režije se privatio još jedan američki Litvanac Marius Markevičius, koji se prije nekoliko godina predstavio odličnim dokumentarcem o litvanskoj košarkaškoj reprezentaciji 1992. godine «The Other Dream Team» o momčadi koja je, baš poput Hrvatske, u zadnji čas upala na Olimpijske igre u Barceloni, pa ondje osvojila medalju (za razliku od Hrvatske s Draženom Petrovićem, Kukočem, Rađom, Vrankovićem i ostatkom ove legendarne momčadi koja je uzela srebro, Litva s podjednako legendarnim igračima kao što su Sabonis, Marčulionis, Karnišovas je osvojila broncu pobjedom nad Rusijom u utakmici za treće mjesto). No, Markevičius se ovaj puta nije odlučio za dokumentaristički prikaz događaja s početka 40-ih godina prošlog stoljeća, već je snimio gotovo pa klasični holivudski spektakl.

I u tome je najveći problem ovog filma jer smo slične priče o progonima tijekom II svjetskog rata mogli gledati već bezbroj puta i bili su mnogi od tih filmova puno bolji od «Pepela u snijegu». Naravno da to ne znači da je ovaj film snimljen u litvansko – američko koprodukciji za odbaciti jer se radi o i više nego korektnom filmu i emotivnoj priči čija je glavna junakinja 16-godišnja djevojka po imenu Lina (Bel Powley). Njezin je otac ugledni litvanski intelektualac i profesor na sveučilištu u Kaunasu, a ona se nada da će biti primljena na umjetničku akademiju pošto je talentirana slikarica. No, njene snove uništi upad zloglasne Staljinove policije NKVD-a, koji jedne noći bane u dom ove obitelji i utrpa ih sve u vlak prema Sibiru. Šest tjedana kasnije Lina, njezina majka i mlađi brat stigli su u altajske pustoši, gdje su stacionirani u radnom logoru, a ondje ih čekaju hladnoća i glad, dok je smrt svuda oko njih.

Meni je najveći problem kod ovog filma što mi je djelovao nekako generički, pomalo kao kopija nekog filma kojeg sam već ranije gledao i što na mene i nije uspio ostaviti onakav emocionalni dojam kakav obično ostavljaju filmovi ovakve tematike. Nisam se uspio do kraja uvući u ovu priču i poistovjetiti s patnjama i užasima koje proživljavaju ovi ljudi, a tu je i pomalo klišeizirana priča. Bez obzira na sve te mane i probleme, «Ashes in the Snow» ipak se pokazao kao sasvim korektan film o ljudskim stradanjima i o nesretnim sudbinama u najgorim mogućim vremenima. 

Primjedbe