JOURNAL 64 (2018,DAN) - 7/10



Danski trilerski serijal o detektivima iz Odjela Q, odnosno policijskog odjela za davno zaboravljene i neriješene slučajeve iz prošlosti dogurao je već do četvrte (bar mislim) epizode, a i ovaj puta su inspektori Carl Morck (Nikolaj Lie Kass) i Assad (Fares Fares) stavljeni pred naizgled nemogući zadatak. Sve pođe po zlu kad radnici tijekom renoviranja stare zgrade u Kopenhagenu u zazidanom dijelu jednog stana pronađu tri mumificirana leša stara tko zna koliko godina. Sva tri leša posjednuta su za stol s jednim mjestim upražnjenim, a lako je za pretpostaviti da će taj slučaj na sebe upravo preuzeti Morck i Assad, koji za tjedan dana treba prijeći u drugi odjel. Paralelno s pričom u sadašnjosti pratimo i situaciju iz 1961. godine, kada su mnoge djevojke iz Danske završavale na tretmanu u odavno zatvorenoj instituciji na izoliranom otočiću. Iako je ta medicinska institucija odavno zatvorena, o njoj se i dalje zna jako malo, a svi sudski slučajevi u kojima su nekadašnje pacijentice tužile bolnicu i osoblje za razne užase, već godinama su zakopani duboko u ladicama.

Lako je za pretpostaviti da će se ove priče koje dijeli više od pola stoljeća uskoro povezati, a "Journal 64" pokazao se kao sasvim solidan triler koji se po ugođaju i tematici savršeno uklapa u prijašnja djela snimljena prema krimi romanima Jussija Adler - Olsena. Prema njegovim krimićima snimljene su i prijašnja tri filma iz možda i trenutačno najpoznatijeg europskog krimi serijala (Kvinden i buret, Ubojice fazana, Flakesport fra P), a koliko ovaj pisac ima nastavaka u pripremi ili ih je već napisao, zaista ne znam. Koliko god ih imao, pretpostavljam da će se ovaj detektivski nordic noir serijal nastaviti snimati jer svi su nastavci do sada bili i više nego uspješni na kino blagajnama. Izuzetak nije bio ni "Journal 64" u kojem su Nikolaj Arcel i Mikkel Norgaard režiju prepustili Christofferu Boeu.

Ostali su Arcel (Royal Affair, Kula tmine) i Norgaard (kultna danska crnohumorna serija Klovn i filmovi o istoj ekipi) tu kao scenaristi i producenti i estetski i ugođajno ništa se nije tu promijenilo u odnosu na ranije filmove. Prokušani recept očito se ne mijenja, a uz već standardizirani vodeći glumački dvojac (vjerovali ili ne, poslovično mračni, čangrizavi, bijesni, ljuti inspektor koji ujutro mrzi sebe, a tijekom ostatka dana cijeli svijet Morck konačno će se i nasmijati, doduše malo kiselkasto, ali nešto slično do sada nismo imali prilike gledati), u epizodnim ulogama angažirana su i brojna druga poznata lica sa skandinavske glumačke scene. Iako primjedbe da je priča ovaj puta mrvicu predvidiva čak i stoje, za ovaj se serijal definitivno može reći da se kod njega ne osjeti preveliki pad kvalitete kako vrijeme protječe. Ljubitelji misterioznih krimića i trilera već ionako jako dobro znaju da s avanturama detektiva iz Odjela Q sigurno neće promašiti. 

Primjedbe