MISS BAEK (2018,KOR) - 6,5/10






Iz Koreje, dakako Južne, stiže nam prilično neobična krimi drama čiji je najveći problem što je pomalo zapela u procjepu između arta i klasičnog žanrovskog filma. Također, očigledno je kako je veliki utjecaj na stil, poetiku i ugođaj autorice po imenu Ji-won Lee, kojoj je "Gđica Baek" bio redateljski debi, imao čuveni korejski avangardni filmaš Ki-duk Kim. Naravno da je ovaj film daleko od najboljih Kimovih ostvarenja, no ova autorica je pokazala da definitivno ima potencijala, a i više nego upečatljivu ulogu ostvarila je Ji-min Han kao Baek. Ova je glumica već dobila nagrade korejskih kritičara i producenata za najbolju glumicu, a nominirana je i za azijsku glumicu godine.

Gospođica Baek žena je mračne prošlosti koja je u mladosti završila u zatvoru, a traumatično djetinjstvo i mladost i odrastanje uz nasilnu majku potpuno su je obilježili. Kad Baek jednog dana slučajno na ulici zatekne djevojčicu koja je traumatizirana barem jednako kao ona i koju njeni otac i maćeha mlate po cijele dane, glavna junakinja ovog filma u maloj vjerojatno prepozna samu sebe. Njih se dvije vrlo brzo povežu i Baek odluči spasiti malu, no jasno da to njezinim sadističkim roditeljima baš i nije po volji. Prikaz nasilja nad ovom jadnom djevojčicom prilično je šokantan i pomalo je teško i pomisliti da se netko doista tako brutalno i svirepo može odnositi prema djetetu. Tako dok potpuno poludjeli otac po cijele dane udara po video-igricama, maćeha trese, lupa i udara malu, veže je na balkonu i kupaonici, no na pretjerano nasilje nekako smo već navikli u korejskim filmovima.

Ideja filma, za koju se odmah na početku ističe da je nastala prema stvarnim događajima i stvarnim ljudima, definitivno nije bila za baciti jer nasilje u obitelji i više je nego ozbiljna tematika i dosta često se problematizira u filmovima na svim stranama svijeta. No, nekako imam dojam da je autorica željela da njen film istovremeno bude i stilizirani poetični arty film i žestoka krimi drama, a ta dva pola baš i nije uspjela izbalansirati, kao što je recimo izvanredno radio njezin očiti uzor, već spomenuti Ki-duk Kim. Povremeno sam imao dojam da gledam dva različita filma i cijela mi je priča na trenutke djelovala pomalo konfuzno, no bez obzira na te sitnije nedostatke "Miss Baek" se ipak pokazao kao sasvim solidan film. 

Primjedbe