MY BRILLIANT FRIEND (2018-22,ITA) - 8,5/10







Elena Ferrante i dalje je jedna od najmisterioznijih osoba na svijetu te je i danas nepoznato tko se skriva iza ovog pseudonima čije su knjige prodane u milijunima primjeraka diljem svijeta. Najpoznatija djela Elene Ferrante su četiri "napuljska romana", a prvi nastavak, "Moja briljantna prijateljica" zajedničkim snagama su kao mini-seriju ekranizirali HBO i talijanski RAI. I rezultat svega toga je zaista impresivan, a ovo je priča koja osim jednog krasnog prijateljstva između dvije djevojčice koje će se nakon dvije epizode pretvoriti u tinejdžerice, nudi i neverojatan uvid u talijansko društvo od 50-ih pa 70-ih godina prošlog stoljeća. Glavne protagonistice serije, Elenu i Lilu, upoznajemo kao dvije iznimno inteligentne učenice nižih razreda osnovne škole u siromašnom predgrađu Napulja na čije će živote ogroman utjecaj imati jedna važna odluka njihovih roditelja.

I dok će Elenini roditelji, prvenstveno otac koji je domar u gradskoj vijećnici, svojoj kćeri ipak nekako dopustiti da nastavi školovanje, Lilini roditelji, prvenstveno otac postolar, nakon četiri razreda reći će basta! Što će maloj više od četiri razreda, naučila je čitati i pisati, zbrajati dovoljno za briškulu i trešetu i to joj je dovoljno, ima pomagati u postolarskoj radnji! Tako će se nakon toga njihovi životi razdvojiti i Elena će se nastaviti školovati, dok će Lila ostati bez formalnog obrazovanja. No, ova inteligentna djevojka će vrlo brzo shvatiti koliko je znanje bitno i da joj je ono zapravo jedini izlaz iz siromaštva na koje je gotovo pa predodređena sudbinski. Dok će se Elena školovati, Lila će poskrivečki čitati i učiti, upijati znanja, a ispostavit će se kako je sve korake u životu ona uspjela jako dobro predvidjeti i isplanirati.

Koliko su obje slične u želji za znanjem, toliko su i različite jer dok je Elena naivna djevojčica / djevojka, koja o svijetu u kojem živi ne zna praktički ništa, Lila je jedna od onih osoba s urođenom prirodnom inteligencijom, sposobnosti za snalaženje, a to što nije smjela u školu, kao da ju je dodatno izgradilo i u njoj probudilo inat da bude najbolja i pokaže svima za što je sposobna. Uz to što ova serija (zasigurno i knjiga) tematici ženskog prijateljstva pristupa na do sada možda i neviđen način i što tu temu obrađuje nekako suptilno, brižno i s mnogo mjere i osjećaja, "My Brilliant Friend" nudi i perfektan uvid u jedno zanimljivo, ali i okrutno vrijeme, kao i mjesto. Scenografija i kulise ne da su savršeni, već se uz ovu seriju gotovo i može otputovati u siromašno predgrađe Napulja potkraj 50-ih godina prošlog stoljeća tijekom prve sezone pa prema kraju sljedećih desetljeća kako će vrijeme protjecati.

I naizgled je to tipično južnjačko okruženje, susjedstvo u kojem svi sve poznaju, ali polako dobivamo uvid i u dinamiku među odnosima stanovnika ovog svijeta za sebe. Tako se dobro ondje zna tko je bogat, a tko je siromašan i zna se da se na tamošnjoj društvenoj ljestvici jako teško, gotovo uopće, ne može napredovati. Oni koji su se rodili u siromaštvu na njega su i osuđeni do kraja života, a na to su se gotovo svi naizgled i pomirili. Posebno je šokantan prikaz života žena u tom potpuno patrijarhalnom društvu, u društvu u kojem je nasilje nešto najnormalnije i u kojem se sasvim normalno da se djeca bacaju kroz prozor, mlate kao magarci, svejedno jesu li dječaci ili djevojčice. Iako nema tu klasičnih mafijaša, vidimo da nitko ne može u susjedstvu nešto pokrenuti ili napraviti bez pomoći ili dopuštenja najmoćnijih obitelji, kojima se baš i nije pametno zamjeriti.

Lako je za pretpostaviti da će se baš takvima zamjeriti glavne junakinje ove serije, djevojčice koje preko knjiga upoznaju svijet oko sebe i pokušavaju se snaći u njemu. Jedna preko formalnog obrazovanja i škole, druga preko ulične lukavštine i inteligencije, a serija čiji je jedan od producenata i Paolo Sorrentino (La Grande Belezza, posljednji talijanski film koji je dobio Oscara), dok joj je autor također poznati filmaš Saverio Costanzo, kao da je nastala u nekim prošlim vremenima. Za razliku od američkih serija u kojima se u pravilu sve zbiva tako brzo, ovdje se priča i ugođaj grade nekako sporo, no samo petnaestak minuta prve epizode bilo je dovoljno pa da budem uvučen u ovaj nostalgični, ali surov svijet. U drugoj sezoni priča se fino nadograđuje, djevojke su već odrasle i putevi su im se donekle razdvojili, no i dalje su Elena i Lila povezane te su stalno skupa kada i fizički nisu.

Razvijaju se odlično njihovi likovi, Elena upravo završava srednju školu i planira upisati fakultet, dok je Lila osuđena na ostanak u Napulju. I dalje je najveći plus ove serije nevjerojatna autentičnost, a izvanredno je pogođen i duh vremena odnosno šezdesetih godina u Italiji. Društvo u kojem će se Elena početi kretati obiluje intelektualnim razgovorima, političkim temama te vidimo kakva je politička klima i kakva su razmišljanja u Italiji šezdesetih. Pomalo se i mijenjaju odnosi među djevojkama, koje odrastaju, razvijaju se, sazrijevaju, a "My Brilliant Friend" je serija koja bi se mogla opisati i kao jedna od najsheobuhvatnijih i najtemeljitijih coming-of-age priča ikada snimljenih. 
 

 
Priča se sjajno razvija i dalje u trećoj sezoni kada su Elena i Lila već odrasle žene koje imaju svoje obitelji. Već su stigle sedamdesete kada se u Italiji odvijala velika borba između revolucionarih komunista i ratobornih fašista, a kako vrijeme prolazi, tako se sjajno transformira i lik Elene. Iz sramežljive, povučene i šutljive djevojke pretvorit će s ona u ženu koja zna što hoće, a prilično će se razdvojiti i životi dvije glavne protagonistice iako će one i dalje ostati povezane. I dalje ova serija izvrsno hvata duh vremena, razlike između i dalje zaostalog i zatucanog juga te građanskog društva Firenze u kojoj će se u međuvremenu Elena nastaniti. Iako je završila fakultet, u međuvremenu objavila i prvu knjigu, Elena će početi shvaćati da kao da joj je unatoč tome predestinirana uloga kućanice i majke, no vidjet ćemo da ona od života želi više.

Primjedbe