PET SEMATARY (2019,SAD) - 7/10



Stephen King i dalje je neiscrpna inspiracija za sve autore horora i vjerojatno ne postoji niti jedna od šezdesetak knjiga koje je čovjek napisao, a da je netko do sada nije odlučio ekranizirati. "Groblje kućnih ljubimaca" vjerojatno je jedna od njegovih najpoznatijih i najčitanijih knjiga, koja je već krajem 80-ih adaptirana na film, no koliko se sjećam, verzija iz 80-ih i nije bila bogznašto. Tridesetak godina kasnije "Pet Sematary" doživio je novu adaptaciju, koja, ako me sjećanje dobro služi jer sam prethodnu adaptaciju gledao jako, jako davno, je više u kingovskom duhu, unatoč tome što je radnja neznatno izmijenjena. I dobro da je tako jer bilo bi posve besmisleno da iznova gledamo jedan te isti film, a dvojac Kevin Kölsch i Dennis Widmayer, koji se prije nekoliko godina predstavio solidnim hororčićem "Starr Eyes" , solidno je uspio priču izgurati gotovo do kraja.

Iako je činjenica da i njihov film pati od određenih problema u završnici, a koliko se sjećam s istim problemom su se susreli i s prvim filmom. Prve dvije trećina "Groblja" djeluju jako, jako moćno, jezovito i fino se gradi i razvija priča, da bi posljednja trećina filma ipak bila nešto slabija i nisu na istoj razini uspjeli zaključiti priču, no svejedno je ovo sasvim pristojan horor i već sada se može reći da će "Pet Sematary" biti svrstan u gornji dom ovogodišnje horor produkcije. Iako je dosta priče izmijenjeno u odnosu na Kingov književni predložak, svi glavni likovi ostali su isti i okruženje je ostalo posve isto. Tako mladi liječnik iz Bostona (u originalu je bio Chicago) Louis Creed (Jason Clarke) s obitelji, suprugom Rachel (Amy Seimetz) te klincima Ellie, Gageom i mačkom Churchom seli u mirno mjestašce u Maineu.

Ondje su kupili kuću s velikom šumom, a ubrzo od starog susjeda Juda (John Lithgow) saznaju da se na njihovom imanju oduvijek nalazi i groblje kućnih ljubimaca. Jud upozorava obitelj da su okolne šume opasne i da je bolje da ih se klone, a ubrzo saznajemo da je groblje kućnih ljubimaca napravljeno na starom indijanskom terenu i da se ondje događaju čudne stvari. Čudne stvari počet će se događati i u kući Creedovih jer Rachel se sve češće počinje prisjećati trauma iz djetinjstva, a Louisa će prilično potresti tragični događaj u bolnici. Situacija će se dodatno zakomplicirati kad mačka pregazi kamion te ga Louis i Jud odluče pokopati na groblju kućnih ljubimaca, poslije čega će shvatiti da je bolje da neke stvari koje su mrtve, doista i ostanu mrtve.

Doista je šteta što se scenaristi u samoj završnici nisu potrudili da se cijela priča izdigne iznad očekivanih i standardnih horor klišeja jer nakon završne scene čovjek ostane malo zatečen, čak i razočaran. Nije to prvi, vjerojatno ni posljednji horor u kojem se priča gradila fino, temeljito, čak su i likovi jako dobro razrađeni i glumci koji ih utjelovljuju su na visini zadatka, da bi se na kraju sve gotovo razletilo u brzanju. Samo finale niti je nešto posebno jezivo ili strašno, niti je uznemirujuće, niti je potresno i da su završnicu scenarist Jeff Buhler i redateljski dvojac uspjeli izvesti sretnije i spretnije, bilo bi ovo još i bolje. No, i ovako je "Pet Sematary" i više nego korektan horor, koji ne donosi ništa specijalno novoga, ali definitivno jednu poznatu priču uspijeva ispripovijedati na pomalo drukčiji način i udahnuti joj novu svježinu. 

Primjedbe