SUOMEN HAUSKIN MIES (2018,FIN) - 7,5/10





Finska je stoljećima bila u sastavu carske Rusije i nakon revolucionarne 1917. godine uspjela se ova zemlja na sjeveru Europe izboriti za samostalnost. I baš kao što je potom u Sovjetskom savezu izbio građanski rat između "crvenih" odnosno boljševika i "bijelih" odnosno monarhista, građanski rat izbio je i u Finskoj. Početkom 1918. godine u Finskoj su se također sukobili "crveni", odnosno socijalisti koje je vodila socijaldemokratska partija i njihovi simpatizeri uglavnom su se sastojali od radnika i siromašnih seljaka te su kontrolirali gradove i industrijske centre na jugu Finske, a podržavala ih je sovjetska Rusija. S druge strane, "bijeli" su bili sastavljeni uglavnom od konzervativaca, veleposjednika, članova srednje i više klase koji su uglavnom kontrolirali ruralne i zaostale dijelove središnje i sjeverne Finske, a podržavala ih je i carska Njemačka.

Trajao je ovaj građanski rat od siječnja pa do svibnja 1918. godine i u njemu su pobjedu izvojevali "bijeli", a razdoblje nakon rata obilježile su brutalne odmazde i političko nasilje te su mnogi koji su se svrstali na stranu "crvenih" završili u koncentracijskim logorima, gdje je umrlo više od 12 tisuća zarobljenika. Na strani "crvenih" borili su se i članovi poznate kazališne skupine iz Helsinkija i svi oni su nakon rata završili u koncetracijskom kampu smještenom na malenom izoliranom otočiću u Baltičkom moru. Vođa te kazališne grupe, Toivo Parikka, uhvaćen je posljednji, a kako je riječ o poznatoj osobi, naravno da se nad njim provodila posebna vrsta terora i našao se on na posebnom udaru zapovjednika kampa.

Da situacija bude gora, Parikka više nije omiljen ni među članovima svoje kazališne trupe jer su se upravo na njegov nagovor svi oni pridružili "crvenima" i njega vide kao krivca što su završili u logoru u kojem skapavaju od gladi, hladnoće i nehigijene. Egzekucije su ondje svakodnevna pojava, a prilika za Parikku i njegovu ekipu pokaže se kad se sazna da će kamp kroz nekoliko tjedana obići njemački general. Zbog toga zapovjednik kampa Parikki i njegovim glumcima da zadatak u kojem u kratkom roku moraju za Nijemce postaviti predstavu, i to komediju, kojom će ga uspjeti nasmijati. Ukoliko uspiju u tome, životi će im biti pošteđeni, a ako ne, idu pred streljački vod.

Parikka bez obzira na sve opasnosti i dalje nastavlja izazivati sudbinu i ne prestaje provocirati svoje uznike, a takva će biti i predstava koju je odlučio pripremiti. Film čiji bi se naziv mogao prevesti kao "Smij se ili umri" odlično pokazuje apsurde života i ljude koji su se našli u najtežoj životnoj situaciji i sigurno im nije do smijeha, sada spasiti može jedino smijeh. Snimljena je ova povijesna drama prema stvarnim događajima i stvarnim ljudima i istovremeno je ova priča i tragična i komična, izrazito kompleksna, ali topla i iskrena. Preko apsurdne situacije u kojoj su se našli ovi glumci možda se najbolje vidi i apsurdnost situacije u kojoj se našla i sama država.

Primjedbe