THE GREAT BATTLE (2018,KOR) - 8/10





Još uvijek nisam načisto je li ovaj film stvarno toliko dobar ili sam se toliko zaželio klasičnih povijesnih akcijskih spektakala da sam možda i mrvicu precijenio ovaj korejski film, no to za pravo i nije toliko bitno. Kad su već Amerikanci i Europljani posljednjih godina očito odustali od snimanja ovakvih skupih i raskošnih spektakala, sva sreća pa su tu Korejci, Kinezi i Japanci, koji svake godine izbace barem jedan ovakav film. A "Velika bitka" možda je i najbolji povijesno-akcijski spektakl koji sam imao priliku gledati posljednjih godina. Oni koji vole borbene filmove u kojima većina vremena protječe u vrhunski režiranim akcijskim sekvencama s "The Great Battle" sigurno neće promašiti. Iako je činjenica da ima ovdje malo i moraliziranja, patetike i klišeiziranih dijaloga, kao i nekih šupljina u samoj fabuli i likova koji se karakterno i nisu imali prilike razviti, sve se to vrlo brzo zaboravi kad krene kreševo.

Autor filma, scenarist i redatelj Kim Kwang-shik ideju za ovaj film dobio je u stvarnim povijesnim događajima i legendarnoj bitci koja se na prostoru današnje Koreje odigrala 645. godine. Bila je to bitka za utvrdi Ansi, a ta bi se bitka mogla nazvati i svojevrsnim korejskim Alamom pošto je utvrdu napadalo oko 200 tisuća kineskih osvajača i još barem toliko pomoćne radne snage, dok ju je branio puno manji broj Korejaca. Prema povijesnim zapisima utvrdu je branilo nekih 30 tisuća ljudi, no u ovom filmu njihov je broj dodatno smanjen na nekih 5000 junaka koji su stali u obranu domovine, u ovom slučaju utvrde.

Bila je ovo iznimno skupa produkcija jer tvrđava Ansi, koja se danas i nalazi na prostoru Kine, morala se ponovno izgraditi negdje na području Koreje. Tako je napravljena kompletna tvrđava sa zidovima visokim 11 metara i dugačka gotovo 200 metara, a iako je očigledno da se za multipliciranje vojnika koristila i kompjuterska tehnologija, korišten je ovdje i velik broj statista. Iako je upitno koliko su se autori držali pravih povijesnih činjenica i koliko je stvarnost ušminkana u korist dramatizacije, "The Great Battle" je vizualno impresivan film sa sjajno koreografiranim i režiranima scenama borbe kakve se danas rijetko mogu vidjeti. Po tom pitanju ovaj film može se slobodno uspoređivati sa spektakularnim akcijskim sekvencama koje smo imali prilike vidjeti u "Hrabrom srcu", čak i "Igri prijestolja" ili "Gospodaru prstenova". 

Primjedbe