TU HIJO / YOUR SON (2018,ŠPA) - 8/10



Žestoka krimi drama stiže nam iz Španjolske, a "Tvoj sin" još jedan je u nizu filmova u kojima roditelji pokušavaju sami razotkriti tko je naškodio njihovim potomcima. Za razliku od holivudskih inačica filmova u kojima Liam Neeson, Charles Bronson i ostatak štemera ako treba razbucaju cijelu rusku mafiju, kartel iz Medellina, Hrvatsku demokratsku zajednicu i slične organizacije kako bi došli do svog sina ili kćeri, Europljani to, srećom, rade puno odmjerenije i realnije. Takva je situacija i u ovom filmu čiji je glavni protagonist Javier Jimenez (odlični Jose Coronado zasluženo je dohvatio nominaciju za španjolskog glumca godine, no pored maestralnog Antonia de la Torrea ipak nije imao šanse), ugledni liječnik iz Seville, koji mirnim životom živi sa suprugom Carmen i dvoje djece tinejdžera, sinom Marcosom i kćeri Sarom.

Jasno da ta idila neće biti dugog vijeka jer će jednog dana u bolnicu u kojoj Javier radi stići i njegov sin. I to brutalno pretučen i nalazi se u komi. Nakon što shvati da se policija ne trga od posla pokušavajući dokučiti što se dogodilo i tko je istamburao mlađahnog Marcosa, ćaća odluči sam pokušati doznati što se dogodilo i tko je odgovoran za ovaj brutalni zločin. Obuzet bijesom, boli, srdžbom, ali i osjećajem nemoći, Javier ne može prežaliti sudbinu sina kojeg je idolizirao, a njegova vlastita istraga vrlo brzo počet će davati rezultate. Preko Marcosovih prijatelja doći će do jednog od tipova koji su ga razbili, a pronalazak napadača za njega će se pretvoriti u potpunu opsesiju. Sve ostalo u životu Javier će staviti po strani i cijelo svoje biće posvetit će pronalasku odgovornih, no ono što će otkriti bit će i više nego šokantno i uznemirujuće.

Iako je na početku "Tu Hijo" možda i izgledao vrlo slično kao islandski "The Oath" Baltasara Kormakura otprije nekoliko godina jer u oba slučaja glavni junaci su liječnici, vrlo brzo će se ispostaviti da ove dvije priče i nemaju previše sličnosti i baš toliko poveznica, već je "Tu Hijo" pomalo sporovozni, intrigantni, krvavi, nasilni triler / krimi drama s puno preokreta i iznenađenja. Ako nešto kod filmova volim to je kad se ispostavi da je priča dijametralno suprotna od onoga što sam pretpostavljao, a u slučaju ovog filma to definitivno tako i jest. Vives, koji je i ranije uglavnom snimao mračne trilere koji su ponekad prelazili i na teren horora (najbolji primjer je njegov do sada vjerojatno najuspješniji film "Secuestrados" / "Kidnapped"), uspio je osmisliti i realizirati intrigantnu i žestoku priču, koju gradi polako. Fascinantna je i transformacija glavnog junaka, liječnika koji će postati i sudac i porotnik i izvršitelj presude, a unatoč ne pretjerano visokim ocjenama, vjerujem da bi "Your Son" mogao zadovoljiti apetite onih koji vole žestoke krimiće. Moj definitivno jest.  

Primjedbe