BICHO DE SETE CABESAS (2000,BRA) - 8/10



"Zvijer sa sedam glava" prilično je šokantna drama snimljena po istinitim događajima koja počinje pomalo u stilu u to vrijeme vrlo popularnog "Trainspottinga" da bi se vrlo brzo gotovo pretvorila u brazilsku verziju "Leta iznad kukavičjeg gnijezda". Stilski i vizualno ovaj film doista podsjeća na kultno djelo Dannyja Boylea, a tinejdžer Neto (vjerojatno ključna uloga za karijeru danas možda i najpoznatijeg brazilskog glumca Rodriga Santora) čak pomalo podsjeća na McGregorovog Rentona. S bitnom razlikom da za razliku od Rentona, koji je ovisnik o heroinu, Neto povremeno s prijateljima rekreativno zapali joint. No, jedan majušni joint ovog će mladića skupo koštati jer kad njegov otac, konzervativni živčenjak srednje klase koji ne razumije mladu generaciju i vjerojatno misli da se po noćnim klubovima djeci ubacuju jointovi u piće, u Netovom džepu pronađe smotuljak, na prijevaru će ga odvući u kliniku za odvikavanje od ovisnosti.

A ta će se klinika vrlo brzo pokazati kao psihijatrijska ustanova zatvorenog tipa u odnosu na koju ona iz "Leta iz kukavičjeg gnijezda" izgleda kao zabavni park. Nesretni Neto zaglavit će ondje sa stvarnim psihičkim bolesnicima, ljudima doslovno pretvorenim u biljke s rukama i nogama, nesretnicima kojima su elektrošokovima i natrpavanjem lijekovima, osobnosti i karakteri potpuno uništeni. Iako je svjestan da je potpuno zdrav i da mu nikakvo odvikavanje nije potrebno, Neto će se naći potpuno zaglavljen ondje te će naposlijetku i sam gotovo potpuno izgubiti razum. Iako je ova priča originalno smještena u 70-e godine prošlog stoljeća, kad je čovjek po imenu Austregesilo Carrano Bueno sve ovo doživio pa potom napisao autobiografski roman, redateljica Lais Bodanzky radnju je smjestila u 90-e godine.

Scenarij je napisao također tada mladi filmaš Luiz Bolognesi, koji je generacijski bio blizak redateljici (oboje su u fazi razvoja filma bili u kasnim 20-im, odnosno ranim 30-im godinama), a osim što je Bodanzky režijski posao odradila izvanredno i film istovremeno djeluje i moderno u stilu Trainspottinga, kao i dokumentaristički, sjajno su svoj posao odradili svi glumci predvođeni već spomenutim Santorom. Djeluje ova priča nevjerojatno životno i istinito, a zato je zasigurno i toliko šokantna. Odmah nakon premijere postao je "Brainstorm", kako glasi naziv ovog filma za svjetsko tržište, veliki hit u Brazilu te je osvojio pregršt nagrada na festivalima i u izborima za najbolji film godine. Istovremeno, skrenuo je "Bicho de Sete Cabesas" i pažnju na problematiku prisilne hospitalizacije, koja je i dalje u Brazilu tada bila aktualna i redovna praksa, ali ipak ne u tolikoj mjeri kao za vrijeme vladavine vojne hunte 70-ih godina prošlog stoljeća. 

Primjedbe