CARMEN Y LOLA (2018,ŠPA) - 6,5/10



Snimala je do sada podjednako španjolska filmašica Arantxa Echevarria kratke igrane filmove i dokumentace, što se osjeti i u "Carmen i Loli", njenom prvom dugometražnom igranom ostvarenju, koje je smjestila u romsko naselje u okolici Madrida, a u toj madridskoj Šutki žive 17-godišnja Carmen i godinu dana mlađa Lola. Carmen je gotovo pa tipična djevojka iz ovakve zajednice, koja se gotovo pa pomirila sa sudbinom da joj je otac izabrao budućeg supruga i da će njezina zadaća do kraja života biti rađanje i odgoj djece, što više njih to bolje, naravno, baš kao što je slučaj s generacijama žena prije nje. Ne ide ona u školu, već pomaže roditeljima u prodaji raznih drangulija na placu, a ondje će jednog dana sasvim slučajno upoznati i Lolu, prilično netipičnu djevojku, koja sanja kako će upisati fakultet i postati učiteljica, u slobodno vrijeme radi grafite po zidovima. I privlače je osobe istog spola.

Za razliku od Carmen, koja se upravo treba zaručiti za tipa kojeg je izabrao njen otac (koji je usput Lolin bratić), Lola ne samo da ne pomišlja na udaju, već nema ni dečka iako je već napunila 16 godina. K tome i voli ići u školu te je, sasvim logično, cijela obitelj i zajednica smatraju pravom čudakinjom, gotovo pa izrodom. Ubrzo će se između ovih dviju djevojaka roditi ljubav i započet će one zabranjenu vezu, a to će ih obje dovesti do potpunog odbacivanja od njihovih obitelji i od kompletne zajednice. Imala je ova romantična drama premijeru na kritičarskoj večeri festivala u Cannesu, a potom je prikazana i na brojnim festivalima diljem svijeta te je zaslužila čak osam nominacija za Goyu, odnosno španjolski film godine. Nagradu su potvrdile tek Etxebarria, koja je s punih 50 godina dobila nagradu za najbolju debitanticu, dok je Carolina Yuste dobila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

I Zaira Romero i Rosy Rodriguez, djevojke koje su utjelovile Carmen i Lolu bile su nominirane za najbolje nove španjolske glumice, također su debitantice, a nekako imam dojam da je cijela glumačka ekipa ovdje prilično autentična. Snimljen je "Carmen y Lola" u dokumentarističkom stilu, na stvarnim lokacijama i sa stvarnim ljudima, od kojih su mnogi glumili praktički sami sebe i ta uvjerljivost jedna je od glavnih odlika ovog filma. Problem je za mene što ova neobična i hrabra priča o zabranjenoj ljubavi u zatvorenom tradicijskom društvu, nažalost upada u sve zamislive klišeje za koje se može pomisliti i da će se događati u ovakvom filmu. Bez obzira na to, "Carmen y Lola" je sasvim solidan film koji pruža zanimljiv uvid u jedno društvo s margina, koje se i dalje pokušava odupirati duhu promjena i modernosti te živi onako kako se živjelo i generacijama unatrag.

Primjedbe