QUEEN OF HEARTS / DRONNINGEN (2019,DAN) - 9/10



Za Dansku smo već odavno naučili da je domovina dobrih filmova, a ova provokativna kombinacija trilera i drame koja se bavi jednom jako kontroverznom temom možda je i najbolji film koji sam imao priliku pogledati snimljen u ovoj zemlji u zadnjih godinu, dvije, možda i nešto više. Potvrđuje to i nagrada publike za najbolji film u svjetskoj sekciji programa najpoznatijeg američkog festivala nezavisnog filma Sundancea, a danska autorica podrijetlom iz Egipta, May el-Toukhy snimila je kompleksnu priču u kojoj istražuje najdublje kutke ljudske patologije i koja kao da nastavlja ondje gdje je stao Thomas Vinterberg sa svojim filmovima kao što su "Festen", "Submarino" ili "Jagten". Što je to u ljudima da ih tjera na autodestruktivno ponašanje zbog kojeg riskiraju sve dobro što imaju u životima, pitanje je s kojim se psihijatri bave već godinama, a u situaciju da uništi sve što je godinama strpljivo gradila, upustila se naizgled uspješna i staložena četrdeset i nešto godišnja odvjetnica Anne (Trine Dyrholm).

Živi ona naizgled idiličan život u raskošnoj kući izvan grada s dvije kćeri i mužem liječnikom Peterom (Magnus Krepper). Iako joj posao nije nimalo lagan jer vidimo da se ona uglavnom bavi nasilnim slučajevima među djecom i mladima, vjerujem da bi se mnogi mijenjali za njen život, no sve će se to promijeniti kada se k njima doseli Peterov 17-godišnji sin iz prethodnog braka, Gustav (Gustav Lindh). Njega je otac ostavio još dok je bio dijete i napustio je njegovu majku u Švedskoj kako bi bio s Anne i preselio u Dansku, a Gustav je sada izbačen iz još jedne škole i majka ga je poslala ocu. Očito je kako je Gustav problematičan klinac i Anne će ga vrlo brzo uhvatiti kako je fingirao provalu u njihov dom i krađu raznih predmeta, no neće o tome ništa govoriti njegovom ocu. U početku imamo dojam da je Anne žena sa čvrstim karakterom, koja vrlo dobro zna razabrati dobro od pogrešnog i koja je uvjerena kako je sposobna ovog mladića izvesti na pravi put pošto njegovog oca gotovo nikada nema kod kuće, ali ispostavit će se da je sve to samo dobro izgrađena fasada. Činit će se u početku da Anne i Gustav i neće imati neki poseban odnos i mladić će za nju predstavljati svojevrsnog uljeza u život koji je strpljivo i pažljivo uspjela izgraditi, no samo iz njoj poznatih razloga, Anne će se odluči upustiti u vezu sa svojim posinkom.

Vrlo brzo Anne će zavesti zbunjenog 17-godišnjaka, koji se neće previše buniti zbog ponašanja svoje pomajke, dijelom gledajući na to kao i na svojevrsnu osvetu ocu koji ga je ostavio, no vrlo brzo ova će se priča rasplesti u posve neočekivanom i potpuno šokantnom smjeru. Već sama tematika "Kraljice srca" ili "Dronningen", kako se naziva ovaj film u originalu, i više je nego kontroverzna i provokativna jer u pravilu bismo imali situacije da su se u neprikladne veze upuštali stariji muškarac i mlađa žena, a situacija je ovdje tim šokantnija što će sve to inicirati Anne. Žena za koju bismo u početku stavili ruku u vatru da je prava moralna vertikala, žena koja se svim snagama bori za maloljetne žrtve nasilnih nedjela i koja hrabro proturječi i ulaze u sukobe s nadređenima u svojoj odvjetničkoj tvrtci i žena za koju bi valjda zadnju pomislili da nešto takvo ima u sebi. No, kombinacija dosade, zapostavljenosti i osjećaja da je već stigla u te godine kad su ona i muž gotovo pa više postali prijatelji koji samo dijele krevet, nego partneri, ali i osjećaj da može imati puno mlađeg muškarca, dovest će do toga da Ane inicira ovu krajnje neprikladnu vezu.

Jedan od prvih šokova u ovom filmu bit će prilično eksplicitna scena seksa u koji će se ovo dvoje upustiti, a iako će joj od početka jasno da je veza između nje i Gustava izvan svake pameti, ona kao da si neće moći pomoći. Dok će se u početku družiti skrivajući se, s vremenom će postajati sve slobodniji i opušteniji, a situacija za koju će biti uvjerena da je potpuno drži pod uzdama, potpuno će se oteti kontroli. I što je najbolje od svega, autorica ovog filma imala je toliko hrabrosti situaciju potpuno pustiti da se otme kontroli i ostaviti ljubavnike da se pokušaju izvući iz situacije u koju su se uvaljali, a posebno zanimljivo bit će pratiti razvoj glavne junakinje za koju će se ispostaviti da je jedna od onih osoba koje misle samo na sebe. Izvrsna Trine Dyrholm, koju pamtimo po brojnim sjajnim ulogama (In a Better World, recimo), u ovom je filmu ostvarila jednu od najboljih uloga u karijeri i nevjerojatan je užitak gledati takvu impresivnu umjetnicu na djelu, tim više jer je ovo i jedna iznimno hrabra uloga koju ne vjerujem da bi prihvatilo puno glumica njene generacije. Zbilja impresivan film koji je ujedno i danski kandidat za Oscara.

Primjedbe