HALE COUNTY THIS MORNING, THIS EVENING (2018,SAD) - 6,5/10



Odmah nakon što je prikazan na Sundance film festivalu 2018. godine, gdje je i dobio posebnu nagradu žirija, ovaj je poetski, esejski, stilizirani, opservacijski dokumentarac postao apsolutni miljenik američke kritike. Nastavio je tijekom cijele godine nizati nagrade, među kojima je debitantski film RaMella Rossa osvojio i nagrade na festivalima u Montrealu, Milwaukeeju, Memphisu, Corku i Camdenu. Osvojio je i brojne nagrade u izborima za najdokumentarac godine kao što su Cinema Eye, Gotham za najbolji nezavisni dokumentarac, da bi kulminacija svega bila nominacija za Oscara, gdje je ipak slavio "Free Solo". U ovom filmu koji je autor Ross, čovjek koji se u gotovo isključivo crnački okrug Hale u Alabami doselio jer je ondje dobio posao učitelja u školi i trenera školske košarkaške momčadi, stvarao pet godina, prati se isključivo život mještana tog okruga.

Najveći grad u okrugu Hale je Selma, mjesto poznato po legendarnom maršu za ljudska prava koji je još 60-ih godina prošlog stoljeća vodio Martin Luther King, kad su njega i povorku na mostu zaskočili policajci i propisno ih sve ispendrekali. Ubrzo nakon Selme King je stigao u Memphis, gdje je i ubijen, a iako su rasne podjele i segregacija danas načelno stvar prošlosti, u okrugu Hale vrijeme kao da je stalo. Alabama je ionako jedna od najsiromašnijih i najzaostalijih američkih saveznih država, a okruzi u kojima živi pretežito crnačko stanovništvo, posebna su priča. U fokus svog filma Ross je prvenstveno stavio živote nekoliko obitelji, čije uspone i padove, sretne i nesretne trenutke, snove i realnosti je pratio i snimao godinama, a iako je priča "Hale Countyja" ispričana kronološki, ovo je sve samo ne standardni dokumentarac.

Ovo je definitivno jedan od najboljih primjera klasičnih poetskih, esejističkih dokumentaraca koji su se posljednjih godina uspjeli probiti u, nazovimo to, mainstream. "Hale County" je također jedan od onih intimnih filmova, koji su ujedno i nekako univerzalni, pomalo hermetični i mistični, koji u gledatelju ostaje još neko vrijeme nakon što je prošla odjavna špica i kod kojih si svatko ono što je vidio može protumačiti na svoj način. "Hale County" je jedan od onih izrazito vizualnih, stiliziranih dokumentaraca u kojem je autor samo nezavisni promatrač i ne miješa se u živote svojih protagonista, već samo bilježi ono što se događa u njihovim životima, odnosima i sudbinama. U svakom slučaju zanimljiv film, koji naizgled običnim, svakodnevnim trenucima života svojih likova prilazi na izrazito emotivan, empatičan način, a gledateljima nudi i pomalo šokantan uvid u stvarnost i svakodnevicu ljudi na margini najbogatije države svijeta. 

Primjedbe