MY LIFE AS A DOG (1985,ŠVE) – 8/10



Lasse Hallström tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća ostvario je i vrlo uspješnu karijeru u Hollywoodu te je zaslužio čak i tri nominacije za Oscara, a prve dvije nominacije osigurao si je filmom koji je snimio u svojoj domovini, Švedskoj. Karijeru je Hallström zapravo počeo kao režiser video-spotova i mnogi oni koji nisu gledali niti jedan film, vjerojatno su se više puta susreli s njim jer je ovaj Šveđanin režirao praktički sve spotove grupe ABBA, a «Moj pseći život» bio je film kojim je skrenuo pažnju na sebe i prometnuo se u jednog od vodećih filmaša svoje generacije. Scenarij za ovaj film napisao je Hallström prema poznatom romanu Reidara Jönssona, smještenog potkraj 50-ih godina prošlog stoljeća u Švedsku, čiji je glavni junak 12-godišnji dječak Ingemar, a njegov mladi život pomalo podsjeća na pseći. Jer baš kao što se psima često zna dogoditi da za života nikako ne uspijevaju pronaći stalni dom i seli ih se od kuće do kuće, od vlasnika do vlasnika, tako je i nesretni Ingemar osuđen na stalne promjene prebivališta.

Nakon što mu se majka teško razboli, ovaj prilično nestašni dječak koji stalno upada u probleme i stalno se svađa sa starijim bratom, završi kod svog ujaka Gunnara i njegove žene Ulle na selu u provinciji. Iako dječak zapravo i nije potpuno svjestan da mu je majčin život ugrožen, jasno mu je da nešto ne valja, a kad shvati da mora otići od kuće, on se osjeća odbačenim, baš poput psa. Vrlo brzo on u malenom selu počne pronalaziti prijatelje, navikavati se na nove okolnosti, ali ubrzo će ponovno morati mijenjati dom. I tako nekoliko puta. Unatoč tome što ovaj kratki opis na prvu možda izgleda kao teška mrakača, «My Life as a Dog» prava je gorkoslatka humorna drama i bio je ovaj pravi putokaz kakve će filmove Hallström kasnije snimati. Posebno impresivan je u ulozi Ingemara bio tada mladi švedski glumac Anton Glanzelius, koji je definitivno jedan od najsimpatičnijih filmskih klinaca ikada.

Dobila je ova sentimentalna humorna drama i Zlatni globus za najbolji film izvan engleskog govornog područja, bila je nominirana za Oscara u istoj kategoriji, dok je i Hallströmu donijela nominacije i za scenarij i za režiju (kasnije će ovaj Šveđanin biti nominiran za režiju i za film «Kućna pravila»). Ovaj je film iznimno zanimljiv i iz današnje perspektive jer nudi perfektan uvid u švedsko društvo, koje prije šezdesetak godina nije bilo ni izbliza tako napredno i Švedska tada nije bila jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta kao što je danas. Zanimljivo je kako je Jonsson nakon uspjeha «Mitt liv som hund», kako se knjiga i film nazivaju u originalu, napisao još dvije knjige s Ingemarom kao glavnim protagonistom, a početkom 90-ih čak je planiran i nastavak ekranizacije ove trilogije, no to se nikada nije ostvarilo. Bez obzira na to, i ova jedna priča iz života simpatičnog i nesretnog mladića bila je i više nego dovoljna da osvoji srca publike. 

Primjedbe