A MAN CALLED HORSE (1970,SAD) - 7/10



Iako je bio ovaj film jedan od prvih koji se najavljivao da je u njemu život američkih indijanaca prikazan na realističan način, "Čovjek zvan konj" u tome baš i nije uspio i trebalo je proći još dosta godina da američka filmska industrija svoje urođenike doista počne prikazivati na nešto drukčiji način od kulisa koje razni pustolovi, kauboji i revolveraši sa zapada ubijaju dok ih ovi divljački napadaju. Američki filmaš Elliot Silverstein (Cat Ballou) snimio je ovaj film prema kratkoj priči Dorothy Johnson o bostonskom aristokratu kojeg su zarobili indijanci iz plemena Sioux. Za potrebe ovog filma bostonski aristokrat pretvoren je u britanskog aristokrata, lutalicu i pustolova Johna Morgana, kojeg su tijekom lutanja zapadom zarobili indijanci.

Morgana je utjelovio ugledni irski glumac Richard Harris, koji se već početkom 60-ih proslavio ulogama u britanskim filmovima (za "This Sporting Life" iz 1963. bio je nominiran i za Oscara, a jedna od zadnjih uloga bila mu je ona rimskog cara Marka Aurelija u Oscarom ovjenčanom "Gladijatoru") i vrlo brzo dobio je priliku i u Hollywoodu. No, najproblematičnije je bilo što je on bio praktički jedini bijelac među indijanskim likovima, a praktički cijeli glumački ansambl, uz tek nekoliko izuzetaka, sastojao se od bijelaca koji su glumili indijance tako da su ih premazali kremom za cipele ili što se već tada radilo. Tako se to očito radilo u to vrijeme, a nakon što su Siouxi zarobili Morgana i u početku ga tretirali poput životinje te mu nadjenuli i ime Konj, Britanac je s vremenom počeo shvaćati život i običaje potpuno drukčije kulture, da bi nakon određenog vremena stekao poštovanje svojih uznika.

Kako bi uspio u tome, morao je proći inicijacijski obred poznat i kao zakletvu Suncu, prilično okrutan običaj koji je podrazumijevao vješanje na igle zabijene kroz čovjekovu kožu na prsima. Kako bi ta scena, koja je zapravo i ključna za cijeli film, djelovala što uvjerljivije, napravljena su i prostetična prsa koja su nalijepljena na Harrisa i doista taj segment djeluje posve uvjerljivo. Za razliku od dobrog dijela ostatka filma, nažalost. Obično kad gledam ovakve starije filmove gledam koliko im je naškodilo vrijeme i koliko bi filmovi snimljeni prije 40, 50 ili više godina mogli proći danas, a "Čovjek zvan Konj" definitivno je jedan od onih filmova koji bi po današnjim mjerilima bio odbačen kao potpuno neuvjerljiv. Bez obzira na brojne probleme i kritike istaknutih članova američkih indijanskih zajednica, pruža ovaj film možda i prvi uvid u živote indijanskih plemena, a pokazao se i kao prilično uspješan na kino blagajnama. Sljedećih godina snimljena su i još dva nastavka "Čovjeka zvanog konj" koja nisu bila ni približno uspješna kao original, a priča je to koja bi u današnjim vremenima, kad se snimanju filmovima ovakve tematike prilazi na realističan i uvjerljiv način, definitivno vrijedila da dobije modernu inačicu.

Primjedbe