LA PROMESSE DE L'AUBE (2017,FRA) - 8/10



Još jedno i više nego ugodno filmsko iznenađenje stiže nam iz Francuske, a film Erica Barbiera bio je već druga ekranizacija istoimenog autobiografskog romana francuskog pisca Romaina Garyja. Prije gotovo pola stoljeća film o njegovom nevjerojatnom, pomalo "forrestgumpovskom" životu snimio je američki filmaš s francuskom adresom Jules Dassin, a sada je njegova priča ponovno zaintrigirala filmsku industriju. To i ne čudi jer je Garyjev život očito bio i više nego nevjerojatan, a njegovu priču počinjemo pratiti od djetinjstva u Poljskoj, preko odrastanja u francuskoj Nici, do sudjelovanja u II svjetskom ratu pa do života u Meksiku 50-ih godina prošlog stoljeća. Garyja upoznajemo kao dječaka od desetak godina imena Roman Kacew, koji s majkom, litvanskom Židovkom Ninom odrasta u Poljskoj, a u središtu priče upravo je odnos između majke i sina.

Nina (Charlotte Gainsbourg) je očito snalažljiva i sposobna žena koja ima velike planove za svog sina jedinca s kojim je ostala sama nakon što ju je napustio muž. Mladog Romaina (Pierre Niney) ona upisuje na sve moguće tečajeve, od plesa do pucanja iz pištolja, te od njega ima velika očekivanja i planove. Dječaku je ona utuvila u glavu da će jednog dana postati ne samo pisac, već i pilot, ambasador i slavna ličnost kojoj će se klanjati cijeli svijet. Diže ona sina u nebesa, svima govori da je on najsposobnije i najpametnije dijete na svijetu, da će biti velik i važan čovjek i pod takvim pritiskom i očekivanjima majke mladi Romain odrasta. Ključni trenutak u njihovim životima dogodio se kad su se preselili u Francusku, kad je on imao 15 godina, a kako vrijeme prolazi Nina postaje sve opsjednutija ambicijama za svog sina te sve to pomalo prelazi u čisto ludilo.

S teretom potpuno nerealnih i suludih ambicija majke, s kojom je iznimno vezan, Romain se dosta teško nosi, no pušta je da živi u svojim oblacima, ali život će se pobrinuti da on doista postigne praktički sve što je ona zamislila. Kako uskoro počinje II svjetski rat, Romain se pridružuje francuskoj vojsci i školuje za pilota, a kad rat i krene, on će sada već jako bolesnoj majci morati obećati da će se iz rata vratiti živ. Upravo majci dano obećanje, Romaina će nositi kroz sve nevjerojatne situacije tijekom rata, a upravo činjenica što su on i majka podrijetlom bili Židovi, bitno je utjecala na njihove živote. Vidimo kako antisemisizam uoči II svjetskog rata nije bio specifičan samo za Njemačku, već su Židovi svojevrsna crvena krpa bili u dobrom dijelu Europe.

Tako Ninina radnja u Poljskoj završi u bankrotu jer su joj svi ostajali dužni i nisu joj ništa plaćali jer je kao Židovka bila nezaštićena, dok Romaina jedinog u klasi od 300 kadeta nisu htjeli primiti u francusku avijaciju jer je podrijetlom bio Židov. No, to ovog nevjerojatnog tipa nije spriječilo da doista i postane ne samo pilot, već i pravi junak II svjetskog rata. Imao je ovaj film četiri nominacije u izboru za nagradu Cesar, odnosno francuski film godine (glavna glumica, adaptirani scenarij, kostimi i produkcijski dizajn), a iako je u nas prošao dosta nezapaženo, "Obećanje u zoru" definitivno je jedna od onih "bigger-than-life" inspirativnih i zapravo sjajnih priča. 

Primjedbe