L'ECHANGE DES PRINCESSES (2017,FRA) – 6,5/10



Dogovoreni brakovi tijekom povijesti bili su nešto najnormalnije, a ako se ne varam, takvi običaji još uvijek postoje u nekim dijelovima svijeta koje baš i ne smatramo najrazvijenijima. Srećom pa se od toga na liberalnom i razvijenom zapadu odavno odustalo i ljudi danas mogu sami birati koga će i što će, no sve do unazad nešto više od stotinu godina, europska aristokracija bila je gusto premrežena dogovorenim brakovima. Kako je tijekom povijesti ratno stanje bilo nešto najnormalnije, tako su se često i ti okršaji između kraljevstva odlučivali na taj način, a kvalitetno taktiziranje pri udaji ili ženidbi ponekad se znalo pokazati kao puno bolje rješenje od samog ratovanja i eventualnog krvoprolića na nekakvoj livadi. Ti brakovi doveli su do toga da su više, manje svi ti vladari bili rodbina pa su te veze često bile i incestuozne, a priča ovog povijesnog filma vodi nas u prvu polovicu 18. stoljeća i u vrijeme rata između Francuske i Španjolske.

Nakon smrti jednog od najmoćnijih vladara Francuske Luja XIV, koji je na prijestolje zasjeo kao petogodišnjak 1643. i vladao sve do smrti 1715. te je sa čak 72 godine i danas rekorder među europskim vladarima, zemlja je upala u probleme jer je Kralj sunca praktički nadživio sve svoje potomke. Jedan od omiljenih hobija ovog vladara bilo je ratovanje sa susjednim državama, među njima i Španjolskom, a jedan od rijetkih njegovih potomaka koji su preživjeli bio je njegov tada petogodišnji unuk Luj XV, umjesto kojeg je vladao regent Filip II. Kako je dugotrajno ratovanje iscrpilo obje države, regent je došao na ideju kako osigurati mir. U ljeto gospodnje 1721. on je smislio da bi mir mogao biti zaključen dvostrukim vjenčanjem. Tako je za tada 11-godišnjeg Luja XV dogovorio brak s tada 7-godišnjom španjolskom princezom Mariom Anom Viktorijom, kćeri španjolskog kralja Filipa V, koji je ujedno također bio unuk Luja XIV. Zauzvrat, regent je španjolskom 12-godišnjem kraljeviću put Madrida poslao svoju 14-godišnju kćer. I vjerovali su svi da se situacija riješila, no ubrzo se ispostavilo da se dogovoreni brakovi među djecom baš i nije pokazala najsretnijim rješenjem.

Režiju ovog filma potpisuje ne previše poznati francuski redatelj Marc Dugain, a scenarij je napravljen prema istoimenom romanu francuske povijesničarke i književnice Chantal Thomas. Film je to u kojem na jako dobar način vidimo potpuni besmisao tih dogovorenih brakova, a ovo je bila jedna od onih povijesnih situacija u kojima je ta tradicija dovedena do potpunog apsurda. Kao i u većini ovakvih slučajeva, jako se pazilo na povijesnu točnost, a fino je prikazano i kako se od tih ljudi, najčešće klinaca, očekivalo da svoju budućnost i živote žrtvuju za neke kakti više ciljeve. I scenografija i kostimi su raskošni, priča je čak pomalo i satirična te je u prvi plan stavljeno tih četvero mladih ljudi, a od relativno poznatijih lica tu se pojavljuju francuski glumci Lambert Wilson i Olivier Gourmet. Solidan film koji bi se mogao svidjeti onima koji vole ovakve povijesne sadržaje.

Primjedbe