THE HOT ZONE (2019,SAD) - 7/10





Za sve one kojima nakon izvrsnog "Černobila" nedostaje neka serija katastrofe, pobrinuo se National Geographic, u čijoj je produkciji snimljena mini-serija o epidemiji virusa ebole. Po uspješnom ne-fikcionalnom trileru Roberta Prestona iz 1994. godine u kojoj je ovaj pisac i novinar pisao o filovirusima i njihovim opasnostima, šestodjelnu seriju je osmislio James V. Hart (Hook, Dracula, Frankenstein, Contact). Radnja je smještena u 1989. godinu i u vojnu bazu Reston u američkoj saveznoj državi Virginiji, tek nešto više od dvadesetak kilometara udaljenoj od Washingtona. Zasnovana je ova serija na stvarnim događajima i po opasnosti koja je očito doista prijetila ne samo Americi, nego i cijelom svijetu, a paralelno s događajima potkraj 80-ih, pratimo i priču o prvom otkriću virusa ebole 1976. godine na području Zaira, odnosno današnjeg DR Konga.

Nancy Jaax (Juliana Margulies) je mikrobiologinja i virusologinja u vojnoj bazi, koja će prva primijetiti da bi tkivo majmuna koje im je iz obližnjeg uzgajališta stiglo na kontrolu, moglo biti zaraženo virusom ebole. Iako se u pravilu slični virusi ne prenose sa životinja na ljude, očito je ovaj mutirao i epidemija bolesti kod koje je smrtnost veća od 90 posto prijeti da bi se mogla proširiti Amerikom. No, problem je što ozbiljnost situacije kao da nitko ne shvaća. Gotovo svi misle da Jaax nepotrebno širi paniku, ne shvaćajući da bi se u kratkom roku, ukoliko virus pobjegne iz skladišta u kojem se nalaze majmuni, epidemija nevjerojatnih razmjera mogla proširiti i poharati cijeli svijet. Jedan od rijetkih koji shvaćaju situaciju je njezin profesor Wade Carter (Liam Cunnungham), znanstvenik koji je još 1976. godine u centralnoj Africi među prvima istraživao virus.

Tako da paralelno s događajima u Americi, gdje situacija samo što nije eskalirala. pratimo i Carterove napore 13 godina ranije da u Zairu pronađe uzročnike ebole, načine na koji se prenosi i sazna što više o tom opasnom virusu. Dok je cijeli svijet posve nesvjestan kolika opasnost prijeti, Carter i njegova ekipa će riskirati i vlastite živote i izložiti se opasnosti zaraze kako bi se u budućnosti mogli boriti protiv njega. I definitivno je bila ovo serija s ogromnim potencijalom, koja je i započela iznimno obećavajuće. U prvih nekoliko epizoda, situacija se gradila polako, pažljivo i strpljivo i djelovalo je neko vrijeme da bi "The Hot Zone" mogao biti dostojan odgovor na "Černobil", no na kraju se sve gotovo potpuno upropastilo u slaboj i nezadovoljavajućoj završnici, što je bila velika šteta.

Svejedno, "The Hot Zone" je serija koja se nikako ne bi smjela u startu otpisati i koja ima i svojih dobrih strana, a njoj i "Černobilu" zajedničko je što izvrsno prikazuju kako su sustavi spori u reakciji na katastrofalne situacije. I dok su razlozi zbog kojeg je Sovjetski savez pokušavao minorizirati štetu oko Černobila i pokušavao zataškati situaciju što se dulje moglo i više nego poznati, vidimo ovdje da i Amerikanci nisu puno bolje reagirali. Naravno da su pokušaji diskreditiranja ljudi koji su upozorili na opasnost ondje bili posve drukčije naravi, no situacija i nije bila previše drukčija, s bitnom razlikom da se epidemija ebole ondje, kao što znamo, ipak nije dogodila. I više nego zastrašujuće djeluje spoznaja da bi u slučaju bijega iz laboratorija ebole ili tko zna kakvog još ubojitijeg virusa, koji su izolirani u bazama poput ove, mogla nastati katastrofa nezamislivih razmjera i da je čovjek u takvim situacijama posve bespomoćan. 

Primjedbe