THE PERFECTION (2018,SAD) - 6/10



Još jedan u nizu horora koji su u startu dosta obećavali, no obećano do kraja nisu ni izbliza isporučili. Šteta, jer "Perfekcija" je na početku djelovala kao da bi mogla biti zbilja izvrsna kombinacija satire, crnohumornog horora i psihološkog trilera da bi se pretvorila u čisti pulp i potpuno neduhovito pretjerivanje bez puno smisla i zdrave logike. Kako u ovom filmu puno toga ovisi o krajnje uvrnutim twistovima i iznenađenjima o radnji ne bih gotovo ništa, osim da su u središtu priče dvije iznimne violončelistice. Charlotte (Allison Williams, sjećamo je se iz "Get Out") je nekoć bila čudo od djeteta, no u međuvremenu je potpuno nestala kako bi se brinula za bolesnu majku. Nakon desetak godina u kojoj nitko nije znao ni gdje je, ni što je s njom, ona će se iznenada pojaviti na audiciji za sljedeću mladu nadu violončela, koju u Šangaju organizira privatni konzervatorij koji je ona pohađala.

U međuvremenu je njeno mjesto najveće violončelske zvijezde preuzela nešto mlađa Elizabeth (Logan Browning), koja je glavna zvijezda cijele večeri u Šangaju. Iako se ove dvije djevojke nikada prije nisu susrele, jasno da su jedna drugoj i više nego poznate, a njihovi putevi sudarit će se na više nego neobičan, zlokoban način s prilično šokantnim posljedicama za obje i totalno suludim razvojem događaja. Uz njih dvije ne smije se zaboraviti spomenuti i ljigavog tipa po imenu Anton (Steven Weber, tip kojeg će vjerojatno svi prepoznati kad ga vide jer valjda ne postoji serija u kojoj nije glumio), ravnatelja i učitelja u glazbenoj školi koju su pohađali i tipa s nevjerojatnim okom za glazbene talente.

I funkcionira čak sve to do jednog trenutka (kojeg ćete bez problema prepoznati ukoliko se odlučite na gledanje ovog filma), kad se cijela priča počinje pretvarati u trashy bedastoću lišenu bilo kakvog smisla. No, i takva bedasta priča čak je mogla funkcionirati i moglo je to biti i daleko zabavnije samo da autorska ekipa predvođena koscenaristom i redateljem Richardom Shepardom očito nije bila na cijepljenju protiv humora. Da se ovog materijala dokopao neki talentiraniji redatelj (na trenutke me ova priča podsjetila na Rodriguezovu polovicu "Grindhousea"), "Perfekcija" bi možda i imala potencijala za kultni status jer postojala je šansa da se ova priča pretvori u urnebesnu horor komediju. To se, nažalost, do kraja nije dogodilo tako da bih se dao kladiti da se ovog filma za koji mjesec gotovo nitko više neće ni sjećati.

Primjedbe