GLORIA BELL (2018,SAD) - 7/10



Čileanac Sebastian Lelio ne gubi vrijeme otkako se proslavio filmom "Una mujer fantastica" za koji je dobio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja 2017. godine. Snimio je potom u Velikoj Britaniji lezbijsku romansu "Disobedience", a evo ga sada i s remakeom vlastitog filma iz 2013. godine. S originalnom verzijom "Glorie" predstavio se svojedobno u Berlinu i tada je glavnoj glumici Paulini Garciji ta uloga donijela i nagradu za najbolju glumicu, a Lelio je sada svoju priču iz Santiaga prebacio u Los Angeles. Gloria je sada dobila i prezime Bell, a utjelovila ju je oskarovka Julianne Moore. Gloria Bell je žena u pedesetim godinama života, koja se odavno razvela, a djeca su joj već ne samo odrasla, već i potpuno samostalna te imaju vlastite živote.

Iako je Gloria nedavno postala i baka, nije ona jedna od onih osoba koja će prekriženih ruku čekati da je smrt pozove. Ona i dalje želi uživati u životu, izlaziti, plesati, zabavljati se, putovati i nije da je pretjerano muči što o tome netko misli. Njena djeca su je kao takvu, slobodoumnu ženu koja se za svoje godine i fizički još itekako dobro drži, posve prihvatila, a Gloria očito nije još odustala ni od romantičnih maštarija i vjeruje da još ima vremena za novu ljubav. I ti snovi mogli bi joj se ispuniti pošto će tijekom jednog izlaska upoznati također razvedenog Arnolda (John Turturro), čovjeka bliskog po godinama, koji djeluje kao da bi mogao biti vrijedan svih muka i komplikacija izlazaka, nečega na što je gotovo i zaboravila.

Snimio je Lelio još jedu kompleksnu, ali posve životnu priču u kojoj praktički sve počiva na formi glavne protagonistice. A kad je Julianne Moore u pitanju, onda je lako za pretpostaviti da je kod nje šansa za lošu formu minimalna, a ova je uloga idealna za nju. Moore je doista briljantna u ulozi žene koja se ne misli pomiriti sa sudbinom koju je možda netko i zamislio za nju i žene koja kao da prenosi neku pozitivnu energiju i toplinu na sve oko sebe. Žene koja je nepopravljiva optimistica unatoč brojnim razočaranjima u životu i koja ne želi da je netko gleda kao na nesretnicu koja je ostala sama, već kao na ženu koja će se uvijek snaći i znati pobrinuti za sebe i svoju sreću. I ostatak glumačke ekipe je sasvim solidan (tu su još i Michael Cera, Brad Garret bolje poznatiji kao brat Raya Romana iz poznatog sitcoma, Barbara Sukowa, Rita Wilson i Sean Astin), tako da je "Gloria Bell" jedan ležeran, ugodan i moderan film čak i s feminističkim štihom, iako ga je napisao i režirao muškarac. 

Primjedbe