KRIGER / WARRIOR (2018,DAN) - 7/10



Već smo navikli da nam iz Danske stižu zanimljive stvari kad je u pitanju film, no nisu Danci ni u kvalitativnom (a bogami ni u kvantinativnom) deficitu u odnosu na ostatak svijeta kad su u pitanju serije. Sjetimo se samo serija poput "Borgen" ili "Bron", a u sličnom krimi stilu nadovezuje se i "Kriger", odnosno "Ratnik", serija koju je otkupio i američki streaming gingant Netflix. Nažalost, "Warrior" ipak ne može stati u istu rečenicu s dvije gore spomenute serije, prvenstveno iz razloga što ipak ne nudi ništa novo, a u globalu je to priča koju smo već više puta imali prilku gledati. Svejedno, oni koji vole uzbudljive i adrenalinske krimiće s dosta akcije sasvim sigurno neće puno promašiti s ovom mini serijom snimljenom u šest nastavaka od nekih pedesetak minuta. "Kriger" svakako zaslužuje prolaznu ocjenu, no da bih ga svrstao u TOP kategoriju, ipak mu fali ono nešto, a kako će se situacija razvijati bit će tu i dosta naivnosti, nelogičnosti i nategnutosti, posebno za seriju koja bi trebala odisati realizmom.

Glavni junak "Krigera" je čovjek po imenu CC (Dar Salim), ratni veteran, koji se upravo vratio kući nakon tko zna koje misije u Iraku, Afganistanu, Somaliji i gdje već sve ne (vidimo da si je iz svake zemlje u kojoj je ratovao ponio suvenir u obliku autohtonog prstohvata indijske konoplje za posebne prigode). Prilikom posljednje misije, bit će u Iraku, i to zadnjeg dana, poginuo je njegov podčinjeni i njegov najbolji prijatelj Peter (Jakob Oftebro). Jasno da CC osjeća krivnju zbog pogibije svog najboljeg prijatelja jer ga je upravo on nagovorio da krene u još jednu misiju, a njegovu grižnju savjesti iskoristit će Peterova supruga Louise (Danica Čurčić), koja je inspektorica u kopenhaškoj policiji. Upravo Lousie već godinama istražuje tamošnje bande i dilersko podzemlje u kojem se upravo počinje voditi rat između bajkera Vukova i konkurentske bande koju predvodi izvjesni Ahmed.

Kako bi uspjela dobiti što bolji uvid u situaciju na čuvenoj kopenhaškoj narko - sceni, Louise uspije nagovoriti CC-ja da se ubaci u bajkersku bandu kao policijski doušnik. Pošto CC nije policajac, jasno da je to operacija o kojoj nitko ne zna ništa osim Louise i njenog šefa, a malo, pomalo CC će se uspinjati na hijerarhiji i zadobivati povjerenje zapovjednika Vukova, pravog manijaka Toma (Lars Ranthe). Uz to, na početku svake epizode kroz flasbhackove saznajemo što se to odigralo u Iraku, Afganistanu ili gdje već danski vojnici ratuju i kako je njegov najbolji prijatelj stradao. Nemoguće je ovu seriju ne usporediti s puno poznatijom američkom serijom u kojoj se također undercover policajac ubacuje u bajkersku bandu. Pretpostavljate da mislim na seriju "Sons of Anarchy", koja je, jasno, puno, puno kvalitetniji sadržaj i daleko je sve to bolje razrađeno, no ni "Kriger" nije serija koja bi se trebala olako odbaciti. 

Primjedbe